Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 15
Postępy integracji europejskiej w sektorze żywnościowym
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Oceniono procesy rozwojowe całej gospodarki i przemysłu spożywczego Polski na tle UE-27 i wybranych krajów. Porównano: wielkość PKB, poziom spożycia, poziom i zmiany cen rolnych oraz cen żywności, wartość i strukturę ...
Popyt na żywność w latach 2004-2007
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2007)
Analizowano zmiany głównych czynników warunkujących kształtowanie się popytu na żywność w latach 2004-2007. Zaliczono do nich wielkość PKB, poziom dochodów ludności i ceny towarów rolno-spożywczych. Przedstawiono dane dot. ...
Asymetria w transmisji cen na rynku mleka i jego przetworów
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006)
W ostatnich latach popularne są analizy mechanizmu transmisji cen dotyczące rynków rozmaitych produktów, w tym rolno-spożywczych. Analizowany jest mechanizm przenoszenia cen pomiędzy rynkami rozdzielonymi w przestrzeni i ...
Formy koordynacji pionowej w sektorze trzody w Stanach Zjednoczonych i w Danii
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006)
W oparciu o bogatą literaturę przedmiotu przedstawiono rozwój koordynacji pionowej w sektorze trzody chlewnej w USA i w Danii. Zjawisko to definiowane jako sukcesywny transfer produktu od producenta do konsumenta, może ...
Interakcja cen zbóż na rynku polskim z rynkami zagranicznymi
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2007)
Analiza powiązań cenowych jest stosowana do badania poziomu integracji danego rynku i pozwala na wzbogacenie oceny skutków reform gospodarczych, np. liberalizacji rynków. Badano czy i w jakim stopniu wejście Polski do UE ...
Cykliczność produkcji i cen wołowiny w Stanach Zjednoczonych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Obok znanego i udokumentowanego zjawiska w produkcji zwierzęcej jest "cykl świński", istnieje mniej znany "cykl bydlęcy". Scharakteryzowano go na przykładzie USA, gdyż jest to największy światowy producent wołowiny a ...
Ceny nawozów mineralnych w Polsce i ich powiązanie z rynkami międzynarodowymi
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Przedstawiono długo- i krótkookresowe powiązania pomiędzy cenami nawozów na rynku polskim a cenami na rynku międzynarodowym. Analizą objęto ceny mocznika, superfosfatu potrójnego oraz soli potasowej na rynku polskim i ...
Demand for food in 2004-2007
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Analizowano zmiany głównych czynników warunkujących kształtowanie się popytu na żywność w latach 2004-2007. Zaliczono do nich wielkość PKB, poziom dochodów ludności i ceny towarów rolno-spożywczych. Przedstawiono dane dot. ...
The history of research on the “pig cycle”
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Odwołując się do bogatej literatury amerykańskiej i polskiej przedstawiono poglądy na temat przyczyn, przebiegu i rezultatów tzw. "cyklu świńskiego". Przytoczono jego definicję oraz modele cyklu prezentowane przez naukowców ...
Ocena spójności procesów rozwojowych rolnictwa i przemysłu spożywczego
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Analizowano dynamikę rozwoju produkcji i popytu, wartości dodanej i dochodów przedsiębiorcy rolnego oraz przetwórcy, ceny rolnej przetwórcy i konsumenta. Stwierdzono brak spójności procesów rozwojowych rolnictwa i przemysłu ...