Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 20
Koszty ekonomiczne produkcji mleka - metodyczne ujęcie rachunku oraz wyniki badań w 2009 roku
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Koszty ekonomiczne oprócz kosztów bezpośrednich i pośrednich obejmują koszty alternatywnego wykorzystania czynników produkcji, tj. pracy, ziemi, kapitału. Gospodarstwo rolne traktowane jest na równi z przedsiębiorstwem, ...
Rachunek kosztów działań - nowe spojrzenie
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Istotą rachunku kosztów działań (Activity Based Costing - ABC) jest skupienie uwagi na działaniu, jako czynniku powodującym powstawanie kosztów. Nośnikiem kosztów nie są produkty, lecz działania niezbędne do wytworzenia. ...
Wpływ wydajności mlecznej krów na opłacalność produkcji mleka
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Badano zróżnicowanie opłacalności produkcji mleka w zależności od wydajności mlecznej krów oraz identyfikowano czynniki, które warunkują opłacalność. Podkreślono znaczenie kosztów produkcji jako czynnika, który determinuje ...
Zmiany sytuacji ekonomicznej grupy gospodarstw ekologicznych w latach 2005-2008 na podstawie Polskiego FADN
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Omówiono zmiany sytuacji ekonomicznej grupy 25 certyfikowanych gospodarstw ekologicznych w latach 2005-2008. Specjalizowały się one w produkcji roślinnej, ze znacznym udziałem warzyw polowych i owoców. Przedstawiono dane ...
Produkcja warzyw w systemie ekologicznym i konwencjonalnym
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Na podstawie danych polskiego FADN z 2011 roku badano sytuację produkcyjno-ekonomiczną gospodarstw ekologicznych specjalizujących się w uprawie warzyw. Porównano parametry produkcyjno-ekonomiczne w systemie ekologicznym i ...
Model szacowania pełnych kosztów działalności gospodarstw rolnych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Zaprezentowano metodę wyceny kosztu własnych czynników wytwórczych na przykładzie danych gospodarstw prowadzących rachunkowość w ramach Polskiego FADN. Wykorzystano w niej rozwiązania zastosowane przez pracowników Komisji ...
Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2009 roku - wyniki badań w systemie AGROKOSZTY
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Wyniki produkcyjno-ekonomiczne działalności produkcji roślinnej i zwierzęcej objętych badaniami: jęczmień jary, pszenżyto ozime, buraki cukrowe, ziemniaki skrobiowe, krowy mleczne, żywiec wołowy.
Stan i szanse rozwoju gospodarstw towarowych uznanych za słabe ekonomicznie
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Oceniono sytuację ekonomiczną trzech grup gospodarstw wydzielonych z próby o wielkości ekonomicznej 2-8 ESU. Jako sposób grupowania przyjęto poziom dochodu z gospodarstwa, wyniki przedstawiono w układzie kwartyli. Przesłanką ...
Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2011 roku - wyniki badań w systemie AGROKOSZTY
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Kolejne opracowanie z cyklu prezentującego wyniki produkcyjno-ekonomiczne działalności produkcji roślinnej i zwierzęcej badanych w systemie AGROKOSZTY. W 2011 r. badano koszty i dochody z produkcji: pszenicy ozimej, żyta ...
Konkurencyjność polskich gospodarstw ogrodniczych - stan i kierunki rozwoju
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Przedstawiono sytuację gospodarstw ogrodniczych w Polsce w porównaniu do gospodarstw ogrodniczych na Węgrzech, w Niemczech i Holandii. Podkreślono silne procesy koncentracji w produkcji ogrodniczej, przejawiające się ...