Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 77
Skala produkcji, efektywność i konkurencyjność polskich gospodarstw wyspecjalizowanych w produkcji mleka
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Dokonano oceny konkurencyjności polskich gospodarstw mlecznych w porównaniu do analogicznych gospodarstw z Węgier, Niemiec, Danii i Holandii. Stwierdzono, że polskie gospodarstwa mleczne o wielkości ekonomicznej 50-100 ...
Polski sektor żywnościowy 5 lat po akcesji
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Po akcesji do UE polscy producenci żywności dobrze wykorzystują szanse jakie powstały w wyniku otwarcia dużego rynku europejskiego. Scharakteryzowano sytuację ekonomiczną agrobiznesu po akcesji, w tym dane o: indeksie cen ...
Polish food sector 5 years after the accession
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Po akcesji do UE polscy producenci żywności dobrze wykorzystują szanse jakie powstały w wyniku otwarcia dużego rynku europejskiego. Scharakteryzowano sytuację ekonomiczną agrobiznesu po akcesji, w tym dane o: indeksie cen ...
Potencjał gospodarczy regionu Gór Świętokrzyskich
(Instytut Geografii Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2010)
Rozwój społeczno-gospodarczy każdego obszaru stanowi wypadkową wielu uwarunkowań. Poziom rozwoju danej przestrzeni jest m.in. odzwierciedleniem stanu jej konkurencyjności, na co w głównej mierze wpływają zachodzące w niej ...
Ocena potencjału przedsiębiorczości i atrakcyjności gospodarczej obszarów wiejskich województwa świętokrzyskiego
(Instytut Geografii Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2011)
Rozwój społeczno-gospodarczy danej przestrzeni jest efektem wielu powiązanych ze sobą uwarunkowań. Poziom rozwoju każdego obszaru stanowi m.in. odzwierciedlenie stanu jego konkurencyjności, na co w głównej mierze wpływają ...
Potencjał i możliwości innowacyjne polskich regionów
(Wydawnictwo Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Stanisława Staszica w Pile, 2015)
W artykule zaprezentowano ocenę potencjału i możliwości innowacyjnych regionów w Polsce. Problematyka innowacyjności regionów została zasygnalizowana w ujęciu teoretycznym i praktycznym, jako determinująca konkurencyjność ...
Impact of management professionalization on competitiveness of agricultural and food companies
(Cracov School of Business, Cracow University of Economics, 2011)
W przedstawionym artykule autor zastanawia się nad problemem wpływu stopnia profesjonalizacji
zarządzania na konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu rolno – spożywczego należących
do subindeksu WIG – Spożywczy Giełdy ...
Wybrane aspekty aktywności innowacyjnej przedsiębiorstw
(Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne S.A., 2013-06)
W artykule poruszono problem tworzenia innowacji oraz pobudzania kreatywności przedsiębiorstw jako ważnego obszaru badań. Usiłowano zdefiniować innowację i jej rodzaje. Wskazano również, że nowoczesne innowacje są istotnym ...
The use of comparative advance of WIG - Food companies
(Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2008)
The aim of this paper was to present the possibilities of comparative advance gaining by chosen WIG-Food indexed companies. It has been considered that comparative advance is a relative measure of company market functioning, ...
Destination Management Company a kształtowanie konkurencyjności obszaru turystycznego
(Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, 2010)
Celem opracowania jest pokazanie modelu Destination management company jako instytucji przyczyniającej się do poprawy konkurencyjności obszaru recepcji turystycznej oraz ukazanie zmian w zarządzaniu turystyką na obszarach ...