Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-7 z 7
Ceny cukru w Polsce i ich determinanty
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015)
Rynek cukru w UE należy do najbardziej uregulowanych rynków żywnościowych,
a podstawę regulacji stanowią kwoty produkcyjne i regulacje handlu
zagranicznego. Równocześnie ogniwa łańcucha marketingowego charakteryzują
się ...
Regulacje środowiskowe i innowacje a konkurencyjność
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2016)
Regulacje środowiskowe wpływają na dobrobyt i zrównoważenie organizacji
oraz gospodarstw domowych. Według tradycyjnego poglądu stanowią
one dodatkowy, niepożądany koszt, który obniża konkurencyjność podmiotów
gospodarczych ...
Trwałość ekonomiczna gospodarstw ekologicznych w latach 2010–2013
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015)
Według „Raportu o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach
2013–2014” wydanego przez IJHARS (www.ijhar-s.gov.pl), produkcję wyłącznie
w systemie ekologicznym prowadziło w tych latach odpowiednio 67
i 60% gospodarstw ...
Wyrównywanie poziomu płatności bezpośrednich w Polsce do poziomu innych krajów Unii Europejskiej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015)
Artykuł porusza problematykę wyrównywania poziomu płatności
bezpośrednich w krajach Unii Europejskiej. Zaprezentowano dwa zestawy
wskaźników i ich ewolucję: stawkę płatności do danego produktu i na hektar
uprawnionej ...
Globalne i europejskie determinanty WPR
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015)
Podstawowym celem artykułu jest przedstawienie wybranych uwarunkowań
globalnych i wewnątrzeuropejskich projektowania, prowadzenia, aktualizacji
i reformowania wspólnej polityki rolnej (WPR) Unii Europejskiej. Uwarunkowania
te ...
Środki ochrony roślin a zmiany w środowisku naturalnym i ich wpływ na zdrowie człowieka
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2016)
Rolnicy, chcąc sprostać globalnej konkurencji, w coraz większym stopniu
wykorzystują środki chemiczne w celu zwiększenia plonów. Coraz więcej
badań potwierdza jednak przypuszczenia naukowców o negatywnym wpływie
pestycydów ...
Susze a sytuacja polskich gospodarstw rolnych osób fizycznych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2016)
W opracowaniu przedstawiono sytuację gospodarstw rolnych funkcjonujących
na obszarach narażonych na susze, z podkreśleniem sytuacji tych
z glebami gorszej jakości. Badaniami objęto 296 gospodarstw prowadzących
w sposób ...