Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 22
Efektywność przedsiębiorstw wielkotowarowych w rolnictwie
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Efektywność to bardzo złożona, relatywna oraz wielowymiarowa kategoria ekonomiczna, prakseologiczna i systemowa. Potrzebna jest zatem duża precyzja w je definiowaniu, klasyfikowaniu, interpretacji zmian, pomiarze oraz ...
Specyficzne uwarunkowania rozwoju polskich gospodarstw rolnych na obszarach górskich
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Analizowano sytuację ekonomiczno-produkcyjną gospodarstw położonych na obszarach górskich. Wykorzystano dane Polskiego FADN z lat 2004-2006. Przedstawiono dane o powierzchni UR, nakładach pracy, wartości, wartości kapitału ...
Spółdzielnie produkcji rolnej przed i po wejściu Polski do UE
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Przedstawiono zmiany, jakie zaszły w gospodarstwach spółdzielczych w okresie poprzedzającym wstąpienie do Unii Europejskiej i po integracji. Próbę oceny podjęto w oparciu o dane zbierane w IERiGŻ na temat Rolniczych ...
Financial efficiency in agriculture. The essence, measurement and perspectives
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Efektywność finansowa jest jedną z podstawowych kategorii opisujących stan funkcjonowania i szanse rozwoju różnego typu organizacji, w tym rolnictwa. W badaniach efektywności finansowej rolnictwa dominują klasyczne mierniki ...
Polish food sector 5 years after the accession
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Po akcesji do UE polscy producenci żywności dobrze wykorzystują szanse jakie powstały w wyniku otwarcia dużego rynku europejskiego. Scharakteryzowano sytuację ekonomiczną agrobiznesu po akcesji, w tym dane o: indeksie cen ...
Ocena wpływu światowego kryzysu na globalną gospodarkę żywnościową
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Oceniono wydarzenia polityczno-gospodarcze zachodzące w obecnym kryzysie, mogące wpływać na przyszłe zmiany w gospodarce globalnej, zwłaszcza w żywnościowej. Zmiany te polegać będą na większym, niż dotychczas wpływie na ...
Ewolucja prawa dotyczącego finansów publicznych w Polsce a finanse rolnictwa
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Zmiany w sferze regulacji funkcjonowania finansów publicznych mają bezpośredni wpływ na finanse rolnictwa, gdy dotyczą zasad pobierania dochodów publicznych i ich wydatkowania. Istnieją w tym obszarze również oddziaływania ...
Innowacje i innowacyjna gospodarka a rolnictwo
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Przegląd koncepcji oraz terminologii dotyczących innowacji, ich źródeł, efektywności, dróg upowszechniania oraz innowacyjności i gospodarki innowacyjnej. Problematykę innowacji w rolnictwie oraz różnych form postępu ...
Zagadnienia metodyczne rachunku kosztów ekonomicznych na przykładzie działalności produkcji roślinnej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Zaprezentowano rachunek kosztów ekonomicznych oraz sposób obliczania dochodu z działalności z tytułu zarządzania,dla działalności produkcji roślinnej: pszenicy ozimej i jarej, żyta, owsa, kukurydzy na ziarno, rzepaku, ...
Economic relations in European food chains
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Przedstawiono analizę czynników wpływających na wybór, wzmocnienie i utrwalenie dobrych relacji ekonomicznych w europejskich łańcuchach żywnościowych. Wyróżniono 4 podstawowe typy relacji ekonomicznych, przyjmując za ...