Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 22
Demand for food in 2004-2007
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Analizowano zmiany głównych czynników warunkujących kształtowanie się popytu na żywność w latach 2004-2007. Zaliczono do nich wielkość PKB, poziom dochodów ludności i ceny towarów rolno-spożywczych. Przedstawiono dane dot. ...
The history of research on the “pig cycle”
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Odwołując się do bogatej literatury amerykańskiej i polskiej przedstawiono poglądy na temat przyczyn, przebiegu i rezultatów tzw. "cyklu świńskiego". Przytoczono jego definicję oraz modele cyklu prezentowane przez naukowców ...
Condition and perspectives for development of Russian agriculture
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Rośnie zainteresowanie rolnictwem w krajach o dużych potencjalnych możliwościach wzrostu produkcji rolnej, a do takich należy Rosja. Jej rolnictwo znajduje się w trakcie restrukturyzacji i wychodzenia z kryzysu ...
Premises of the new agricultural economics
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Rozważania na temat nowego modelu rolnictwa, który spełniałby kryterium zrównoważenia. Może to być model rolnictwa industrialnego ale trzeba go udoskonalić na drodze postępu naukowo-technicznego. Bazuje on mikroekonomicznej ...
Polish agricultural holdings in the first years of the EU membership
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Na podstawie danych polskiego FADN oraz innych prac badawczych prowadzonych w IERiGŻ-PIB scharakteryzowano zmiany jakie zaszły w polskim rolnictwie w pierwszych latach po akcesji do UE (dane empiryczne pochodzą z lat ...
Economic relations in European food chains
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Przedstawiono analizę czynników wpływających na wybór, wzmocnienie i utrwalenie dobrych relacji ekonomicznych w europejskich łańcuchach żywnościowych. Wyróżniono 4 podstawowe typy relacji ekonomicznych, przyjmując za ...
Exploring the flexibility of Polish family farms during transition
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Na podstawie danych z gospodarstw indywidualnych prowadzących rachunkowość dla IERiGŻ-PIB badano czynniki wpływające na elastyczność polskich gospodarstw rodzinnych w okresie transformacji. Określono odpowiednie wskaźniki ...
Ocena wpływu światowego kryzysu na globalną gospodarkę żywnościową
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Oceniono wydarzenia polityczno-gospodarcze zachodzące w obecnym kryzysie, mogące wpływać na przyszłe zmiany w gospodarce globalnej, zwłaszcza w żywnościowej. Zmiany te polegać będą na większym, niż dotychczas wpływie na ...
Ewolucja prawa dotyczącego finansów publicznych w Polsce a finanse rolnictwa
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Zmiany w sferze regulacji funkcjonowania finansów publicznych mają bezpośredni wpływ na finanse rolnictwa, gdy dotyczą zasad pobierania dochodów publicznych i ich wydatkowania. Istnieją w tym obszarze również oddziaływania ...
Innowacje i innowacyjna gospodarka a rolnictwo
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Przegląd koncepcji oraz terminologii dotyczących innowacji, ich źródeł, efektywności, dróg upowszechniania oraz innowacyjności i gospodarki innowacyjnej. Problematykę innowacji w rolnictwie oraz różnych form postępu ...