Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 10
Potencjał i możliwości innowacyjne polskich regionów
(Wydawnictwo Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Stanisława Staszica w Pile, 2015)
W artykule zaprezentowano ocenę potencjału i możliwości innowacyjnych regionów w Polsce. Problematyka innowacyjności regionów została zasygnalizowana w ujęciu teoretycznym i praktycznym, jako determinująca konkurencyjność ...
Źródła transferu wiedzy i technologii w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego
(Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2014)
Celem badawczym artykułu było rozpoznanie źródeł transferu wiedzy i technologii
w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego w latach 2007-2012. Zbadano wewnętrzne
źródła transferu wiedzy i technologii, rolę rynku zewnętrznego, ...
Cele i zakres innowacji w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego w Polsce
(Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2014)
Celem pracy było objaśnienie koncepcji i efektów podejmowania działalności innowacyjnej
oraz rodzajów wdrażanych innowacji w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego. Zamiarem autora
było przedstawienie relacji założeń ...
Wpływ koniunktury gospodarczej na wyniki ekonomiczne spółek z indeksu WIG spożywczy
(Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2012)
Dokonano analizy wpływu koniunktury gospodarczej na wyniki ekonomiczne spółek z indeksu WIG Spożywczy. Porównano je z dynamiką zmian w poziomie PKB w Polsce i Unii Europejskiej, indeksem cen towarów i usług konsumpcyjnych ...
Działania innowacyjne firm przemysłu spożywczego jako element ich strategii
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, 2012)
W 2010 roku promowano w Polsce działania w zakresie innowacyjności i upowszechniania wiedzy na jej obszarze. Działania te prowadziło Ministerstwo Gospodarki na skutek zaleceń Rady Ministerialnej OECD, która wcześniej ...
The Determinants of Food Industry Development in Malopolska Region
(Univerzita Hradec Kralove, 2010)
Abstract:
The article presents problems concerning the determinants of food industry functioning in the region of Malopolska. Food industry has got a large share in the general production of the region and it is facing ...
Model biznesu w zarządzaniu przedsiębiorstwem spożywczym
(Wydawnictwo Społecznej Akademii Nauk, 2013)
W dobie globalizacji permanentnie poszukuje się właściwej formy prowadzenia działalności gospodarczej, którą od kilku dekad nazywamy modelem biznesu. Głównym celem, a zarazem problemem niniejszego opracowania była weryfikacja ...
Operation conditions of Malopolska Region food businesses in the knowledge-based economy
(Szent Istvan Iniversity Publishing, 2012)
The article presents the extent to which knowledge management, and most of all human capital, has raising effect on the competitiveness of Polish enterprises of food industry, which was observed especially during our ...
Impact of Globalization on the Operation of Enterprises of WIG-Food Index
(Univerzita Hradec Kralove, 2011)
Macroeconomic factors and micro-current operation is always limited and companies have had a
significant impact on their development. These conditions can be treated as a source of competitive
advantages in the food ...
Zarządzanie przedsiębiorstwami spożywczymi w dobie przemian globalnych
(University of Zielona Góra, Faculty of Economics and Management, 2012)
Prezentowany artykuł omawia problematykę zarządzania przedsiębiorstwami spożywczymi, które autor omawia na tle przeprowadzonych badań w spółkach należących do indeksu WIG Spożywczy w latach 2004-2011. Badane spółki ...