Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 12
Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2007 roku – wyniki badań w systemie AGROKOSZTY
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Zaprezentowano wyniki produkcyjno-ekonomiczne dla działalności produkcji roślinnej i zwierzęcej, które w 2007 roku objęto badaniami w systemie AGROKOSZTY, tzn. dla jęczmienia jarego, tytoniu, buraków cukrowych, ziemniaków ...
Zagadnienia metodyczne rachunku kosztów ekonomicznych na przykładzie działalności produkcji roślinnej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Zaprezentowano rachunek kosztów ekonomicznych oraz sposób obliczania dochodu z działalności z tytułu zarządzania,dla działalności produkcji roślinnej: pszenicy ozimej i jarej, żyta, owsa, kukurydzy na ziarno, rzepaku, ...
Stan i szanse rozwoju gospodarstw towarowych uznanych za słabe ekonomicznie
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Oceniono sytuację ekonomiczną trzech grup gospodarstw wydzielonych z próby o wielkości ekonomicznej 2-8 ESU. Jako sposób grupowania przyjęto poziom dochodu z gospodarstwa, wyniki przedstawiono w układzie kwartyli. Przesłanką ...
Koszty ekonomiczne produkcji mleka - metodyczne ujęcie rachunku oraz wyniki badań w 2009 roku
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Koszty ekonomiczne oprócz kosztów bezpośrednich i pośrednich obejmują koszty alternatywnego wykorzystania czynników produkcji, tj. pracy, ziemi, kapitału. Gospodarstwo rolne traktowane jest na równi z przedsiębiorstwem, ...
Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2009 roku - wyniki badań w systemie AGROKOSZTY
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Wyniki produkcyjno-ekonomiczne działalności produkcji roślinnej i zwierzęcej objętych badaniami: jęczmień jary, pszenżyto ozime, buraki cukrowe, ziemniaki skrobiowe, krowy mleczne, żywiec wołowy.
Rachunek kosztów działań - nowe spojrzenie
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Istotą rachunku kosztów działań (Activity Based Costing - ABC) jest skupienie uwagi na działaniu, jako czynniku powodującym powstawanie kosztów. Nośnikiem kosztów nie są produkty, lecz działania niezbędne do wytworzenia. ...
Wpływ wydajności mlecznej krów na opłacalność produkcji mleka
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Badano zróżnicowanie opłacalności produkcji mleka w zależności od wydajności mlecznej krów oraz identyfikowano czynniki, które warunkują opłacalność. Podkreślono znaczenie kosztów produkcji jako czynnika, który determinuje ...
Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2012 roku - wyniki badań w systemie AGROKOSZTY
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Dla 2012 r. przedstawiono koszty i dochody z produkcji wybranych artykułów rolnych: kukurydzy na ziarno, ziemniaków, żywca wołowego oraz mleka.
Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2011 roku - wyniki badań w systemie AGROKOSZTY
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Kolejne opracowanie z cyklu prezentującego wyniki produkcyjno-ekonomiczne działalności produkcji roślinnej i zwierzęcej badanych w systemie AGROKOSZTY. W 2011 r. badano koszty i dochody z produkcji: pszenicy ozimej, żyta ...
Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2013 roku - wyniki badań w systemie AGROKOSZTY
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015)
Opracowanie jest kolejnym z cyklu, w którym zaprezentowano wyniki produkcyjno-ekonomiczne rolniczych działalności produkcyjnych badanych w systemie AGROKOSZTY. W 2013 roku przedmiotem badań były: pszenica ozima, żyto ozime, ...