Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 24
Analysis of the Factors Increasing the Competitiveness of the Food Industry Enterprises Results
(University of Hradec Kralove, Faculty of Informatics and Management, 2014)
The article presents a synthetic analysis of key factors influencing the competitiveness of
enterprises of the food industry in Poland. Conclusions are the result of the study based on
the analysis of 267 enterprises ...
Lokalizacja przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w fazie transformacji
(Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2009)
The author presents the list of Polish food enterprises according to their economic effectiveness and the most important sources of comparative advantages in Ma³opolska region in 2007. The performed study was conducted to ...
Przygotowanie konkurencyjności jednostek organizacyjnych funkcjonujących w polskim agrobiznesie do warunków Unii Europejskiej
(Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2003)
Przedstawiony artykuł nakreśla problematykę możliwości w zakresie przygotowywania właściwej konkurencyjności dla jednostek organizacyjnych funkcjonujących w polskim agrobiznesie do warunków istniejących w Unii Europejskiej. ...
Uwarunkowania rozwoju przemysłu rolno-spożywczego w Unii Europejskiej
(Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2011)
W artykule dokonano analizy poziomu produkcji, wartości dodanej brutto i dochodów z działalności rolniczej w Unii Europejskiej. W tym celu posłużono się ich wskaźnikami przyjmując, że służą ocenie stanu funkcjonowania i ...
Formy organizacyjne zagospodarowania ziem polskich na przestrzeni wieków
(Wydawnictwo Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy, 2011)
Niniejsze opracowanie zawiera historyczny przegląd form organizacyjnych gospodarstw i przedsiębiorstw rolnych na ziemiach polskich. Opisano w nim kolejno folwarki, latyfundia, gospodarstwa włościańskie, manufaktury i ...
Działania innowacyjne firm przemysłu spożywczego jako element ich strategii
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, 2012)
W 2010 roku promowano w Polsce działania w zakresie innowacyjności i upowszechniania wiedzy na jej obszarze. Działania te prowadziło Ministerstwo Gospodarki na skutek zaleceń Rady Ministerialnej OECD, która wcześniej ...
Wykorzystanie analizy scenariuszowej otoczenia w określeniu konkurencyjności sektora przedsiębiorstw przemysłu rolno – spożywczego
(2006)
The paper delineates possible ways of applying scenario analysis techniques to assess competitiveness of companies in the food and the agriculture sector. The first theoretical part of the paper presents methodology of ...
Aspekty innowacyjności jako instrument konkurencyjności regionu małopolskiego
(Polskie Stowarzyszenie Zarządzania Wiedzą, 2011)
The article presents some aspects of innovativeness which are treated by the author as the instrument of competitiveness in the region of Małopolska. In the last two decades, that is in the phase of transforming the economy ...
Kwalitatywne determinanty konkurencyjności spółek z indeksu WIG-Spożywczy
(Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008)
The main aim of this paper is to present the most WIG-food important determinants of industry companies competitiveness, guoted at Warsaw Stock Exchange index. The determinants presented are believed to be main causative ...
Uwarunkowania i tendencje rozwoju agrobiznesu w Polsce i Unii Europejskiej
(Szkoła Główna Handlowa w Warszawie - Oficyna Wydawnicza, 2006)
W celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania i rozwoju rolnictwa na terenie Unii Europejskiej określono zasady jednolitego funkcjonowania, ochrony i wspierania sektora rolnego w krajach członkowskich. Zasady te nazwano ...