Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 24
Wpływ kompetencji strategicznych kadry menedżerskiej na konkurencyjność i rozwój agrobiznesu
(Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2005)
The management strategy is nowadays a decisive factor in an enterprise’s market value. The value of human assets in an enterprise determines its position on the market and directs its development. The strategic congruence ...
Kwalitatywne determinanty konkurencyjności spółek z indeksu WIG-Spożywczy
(Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008)
The main aim of this paper is to present the most WIG-food important determinants of industry companies competitiveness, guoted at Warsaw Stock Exchange index. The determinants presented are believed to be main causative ...
Zarządzanie przedsiębiorstwami spożywczymi w dobie przemian globalnych
(University of Zielona Góra, Faculty of Economics and Management, 2012)
Prezentowany artykuł omawia problematykę zarządzania przedsiębiorstwami spożywczymi, które autor omawia na tle przeprowadzonych badań w spółkach należących do indeksu WIG Spożywczy w latach 2004-2011. Badane spółki ...
Impact of Globalization on the Operation of Enterprises of WIG-Food Index
(Univerzita Hradec Kralove, 2011)
Macroeconomic factors and micro-current operation is always limited and companies have had a
significant impact on their development. These conditions can be treated as a source of competitive
advantages in the food ...
The Determinants of Food Industry Development in Malopolska Region
(Univerzita Hradec Kralove, 2010)
Abstract:
The article presents problems concerning the determinants of food industry functioning in the region of Malopolska. Food industry has got a large share in the general production of the region and it is facing ...
Funkcjonowanie przemysłu spożywczego w dobie transformacji i światowego kryzysu finansowego
(Stowarzyszenie Naukowe – Instytut Gospodarki i Rynku, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny, 2009)
Przedstawiony artykuł porusza problematykę funkcjonowania przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w dobie transformacji i światowego kryzysu finansowego. W roku 2008 rozpoczął się ogólnoświatowy kryzys gospodarczy, który ...
Wykorzystanie analizy scenariuszowej otoczenia w określeniu konkurencyjności sektora przedsiębiorstw przemysłu rolno – spożywczego
(2006)
The paper delineates possible ways of applying scenario analysis techniques to assess competitiveness of companies in the food and the agriculture sector. The first theoretical part of the paper presents methodology of ...
Model biznesu w zarządzaniu przedsiębiorstwem spożywczym
(Wydawnictwo Społecznej Akademii Nauk, 2013)
W dobie globalizacji permanentnie poszukuje się właściwej formy prowadzenia działalności gospodarczej, którą od kilku dekad nazywamy modelem biznesu. Głównym celem, a zarazem problemem niniejszego opracowania była weryfikacja ...
Lokalizacja przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w fazie transformacji
(Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2009)
The author presents the list of Polish food enterprises according to their economic effectiveness and the most important sources of comparative advantages in Ma³opolska region in 2007. The performed study was conducted to ...
Źródła transferu wiedzy i technologii w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego
(Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2014)
Celem badawczym artykułu było rozpoznanie źródeł transferu wiedzy i technologii
w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego w latach 2007-2012. Zbadano wewnętrzne
źródła transferu wiedzy i technologii, rolę rynku zewnętrznego, ...