Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 25
Źródła transferu wiedzy i technologii w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego
(Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2014)
Celem badawczym artykułu było rozpoznanie źródeł transferu wiedzy i technologii
w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego w latach 2007-2012. Zbadano wewnętrzne
źródła transferu wiedzy i technologii, rolę rynku zewnętrznego, ...
Cele i zakres innowacji w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego w Polsce
(Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2014)
Celem pracy było objaśnienie koncepcji i efektów podejmowania działalności innowacyjnej
oraz rodzajów wdrażanych innowacji w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego. Zamiarem autora
było przedstawienie relacji założeń ...
Lokalizacja przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w fazie transformacji
(Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2009)
The author presents the list of Polish food enterprises according to their economic effectiveness and the most important sources of comparative advantages in Ma³opolska region in 2007. The performed study was conducted to ...
Zarządzanie wiedzą warunkiem rozwoju przedsiębiorstw przemysłu spożywczego
(Towarzystwo Naukowe Organizacji i Kierownictwa. Stowarzyszenie Wyższej Użyteczności "Dom Organizatora", 2008)
Menedżerowie przedsiębiorstw przemysłu spożywczego często zastanawiają się w jaki sposób zarządzać wiedzą i innowacjami, tak aby jego możliwości wykorzystać optymalnie, jak również tworzyć właściwe warunki dla jego rozwoju. ...
Działania innowacyjne firm przemysłu spożywczego jako element ich strategii
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, 2012)
W 2010 roku promowano w Polsce działania w zakresie innowacyjności i upowszechniania wiedzy na jej obszarze. Działania te prowadziło Ministerstwo Gospodarki na skutek zaleceń Rady Ministerialnej OECD, która wcześniej ...
Wpływ koniunktury gospodarczej na wyniki ekonomiczne spółek z indeksu WIG spożywczy
(Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2012)
Dokonano analizy wpływu koniunktury gospodarczej na wyniki ekonomiczne spółek z indeksu WIG Spożywczy. Porównano je z dynamiką zmian w poziomie PKB w Polsce i Unii Europejskiej, indeksem cen towarów i usług konsumpcyjnych ...
Zarządzanie przedsiębiorstwami spożywczymi w dobie przemian globalnych
(University of Zielona Góra, Faculty of Economics and Management, 2012)
Prezentowany artykuł omawia problematykę zarządzania przedsiębiorstwami spożywczymi, które autor omawia na tle przeprowadzonych badań w spółkach należących do indeksu WIG Spożywczy w latach 2004-2011. Badane spółki ...
Wykorzystanie analizy scenariuszowej otoczenia w określeniu konkurencyjności sektora przedsiębiorstw przemysłu rolno – spożywczego
(2006)
The paper delineates possible ways of applying scenario analysis techniques to assess competitiveness of companies in the food and the agriculture sector. The first theoretical part of the paper presents methodology of ...
Kwalitatywne determinanty konkurencyjności spółek z indeksu WIG-Spożywczy
(Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008)
The main aim of this paper is to present the most WIG-food important determinants of industry companies competitiveness, guoted at Warsaw Stock Exchange index. The determinants presented are believed to be main causative ...
Uwarunkowania i tendencje rozwoju agrobiznesu w Polsce i Unii Europejskiej
(Szkoła Główna Handlowa w Warszawie - Oficyna Wydawnicza, 2006)
W celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania i rozwoju rolnictwa na terenie Unii Europejskiej określono zasady jednolitego funkcjonowania, ochrony i wspierania sektora rolnego w krajach członkowskich. Zasady te nazwano ...