Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 97
Efektywność przedsiębiorstw wielkotowarowych w rolnictwie
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Efektywność to bardzo złożona, relatywna oraz wielowymiarowa kategoria ekonomiczna, prakseologiczna i systemowa. Potrzebna jest zatem duża precyzja w je definiowaniu, klasyfikowaniu, interpretacji zmian, pomiarze oraz ...
Skala produkcji, efektywność i konkurencyjność polskich gospodarstw wyspecjalizowanych w produkcji mleka
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Dokonano oceny konkurencyjności polskich gospodarstw mlecznych w porównaniu do analogicznych gospodarstw z Węgier, Niemiec, Danii i Holandii. Stwierdzono, że polskie gospodarstwa mleczne o wielkości ekonomicznej 50-100 ...
Specyficzne uwarunkowania rozwoju polskich gospodarstw rolnych na obszarach górskich
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Analizowano sytuację ekonomiczno-produkcyjną gospodarstw położonych na obszarach górskich. Wykorzystano dane Polskiego FADN z lat 2004-2006. Przedstawiono dane o powierzchni UR, nakładach pracy, wartości, wartości kapitału ...
Rolnicze ubezpieczenia gospodarcze w Kanadzie i USA jako składnik systemu zarządzania ryzykiem w nowoczesnym agrobiznesie
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Oceniono system rolniczych ubezpieczeń gospodarczych w Kanadzie i USA. Sformułowano tezę, że przy projektowaniu systemu rolniczych ubezpieczeń gospodarczych decydenci polityki rolnej uwzględniają regionalne czynniki ...
Spółki hodowlane Agencji Nieruchomości Rolnych a poprawa produktywności rolnictwa polskiego
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Spółki hodowlane dysponują znaczącym potencjałem hodowlanym i dużym potencjałem ekonomicznym, którego podstawą jest rozbudowana i zmodernizowana baza materialno-techniczna oraz stabilny, chociaż niezbyt wysoki zysk. Mimo ...
Spółdzielnie produkcji rolnej przed i po wejściu Polski do UE
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Przedstawiono zmiany, jakie zaszły w gospodarstwach spółdzielczych w okresie poprzedzającym wstąpienie do Unii Europejskiej i po integracji. Próbę oceny podjęto w oparciu o dane zbierane w IERiGŻ na temat Rolniczych ...
Postępy integracji europejskiej w sektorze żywnościowym
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Oceniono procesy rozwojowe całej gospodarki i przemysłu spożywczego Polski na tle UE-27 i wybranych krajów. Porównano: wielkość PKB, poziom spożycia, poziom i zmiany cen rolnych oraz cen żywności, wartość i strukturę ...
Financial efficiency in agriculture. The essence, measurement and perspectives
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Efektywność finansowa jest jedną z podstawowych kategorii opisujących stan funkcjonowania i szanse rozwoju różnego typu organizacji, w tym rolnictwa. W badaniach efektywności finansowej rolnictwa dominują klasyczne mierniki ...
Polish food sector 5 years after the accession
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Po akcesji do UE polscy producenci żywności dobrze wykorzystują szanse jakie powstały w wyniku otwarcia dużego rynku europejskiego. Scharakteryzowano sytuację ekonomiczną agrobiznesu po akcesji, w tym dane o: indeksie cen ...
Ocena wpływu światowego kryzysu na globalną gospodarkę żywnościową
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Oceniono wydarzenia polityczno-gospodarcze zachodzące w obecnym kryzysie, mogące wpływać na przyszłe zmiany w gospodarce globalnej, zwłaszcza w żywnościowej. Zmiany te polegać będą na większym, niż dotychczas wpływie na ...