Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 18
Wpływ kompetencji strategicznych kadry menedżerskiej na konkurencyjność i rozwój agrobiznesu
(Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2005)
The management strategy is nowadays a decisive factor in an enterprise’s market value. The value of human assets in an enterprise determines its position on the market and directs its development. The strategic congruence ...
Kwalitatywne determinanty konkurencyjności spółek z indeksu WIG-Spożywczy
(Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008)
The main aim of this paper is to present the most WIG-food important determinants of industry companies competitiveness, guoted at Warsaw Stock Exchange index. The determinants presented are believed to be main causative ...
Możliwości wykorzystania strategii konkurencji i marketingowych dla wzmacniania pozycji oraz potencjału konkurencyjnego przedsiębiorstw agrobiznesu
(Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2004)
W artykule podjęto problematykę możliwości rozwoju, wzmocnienia pozycji rynkowej i potencjału konkurencyjnego przedsiębiorstwa agrobiznesu przy wykorzystaniu właściwie skonstruowanych strategii konkurencji i marketingowych. ...
The essence of financing possibility of food economy in the pre-accession time and full membership in European Union
(Univerzita Hradec Kralove, 2008)
The paper presents the possibilities of financial support of Polish food economy during
pre-accession time and after 2004 by structural funds from European Union. The
position of Polish food economy was established in ...
Wykorzystanie analizy scenariuszowej otoczenia w określeniu konkurencyjności sektora przedsiębiorstw przemysłu rolno – spożywczego
(2006)
The paper delineates possible ways of applying scenario analysis techniques to assess competitiveness of companies in the food and the agriculture sector. The first theoretical part of the paper presents methodology of ...
Istota możliwości finansowania polskiej gospodarki żywnościowej w okresie przedakcesyjnym i pełnego członkostwa w Unii Europejskiej
(Univerzita Hradec Kralove, 2008)
Abstract:
The paper presents the possibilities of financial support of Polish food economy during pre-accession time and after 2004 by structural funds from European Union. The position of Polish food economy was ...
Analiza prospektywna sektora agrobiznesu w aspekcie rozwoju obszarów wiejskich
(Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2005)
The article presents the prospective analysis of Polish agribusiness sector, which sheds light on the condidition of Polish agribusiness and its international potential in the preliminary phase of Poland s membership in ...
Wykorzystanie metod scenariuszowych w zarządzaniu przemysłem spożywczym
(Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, 2008)
Streszczenie:
W artykule poruszono problematykę zagadnień dotyczących budowy scenariusza dla
zarządzania i rozwoju przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. Aktualny stan funkcjonowania
wybranych branż przemysłu spożywczego ...
The use of comparative advance of WIG - Food companies
(Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2008)
The aim of this paper was to present the possibilities of comparative advance gaining by chosen WIG-Food indexed companies. It has been considered that comparative advance is a relative measure of company market functioning, ...
Doskonalenie agrobiznesu w Polsce na konkurencyjnym rynku
(Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2005)
Przedsiębiorstwa sfery agrobiznesu w momencie przystąpienia Polski do Unii Europejskiej stanęły do walki konkurencyjnej z zagranicznymi podmiotami gospodarczym, które od lat doskonale funkcjonują na jej rynku. Najważniejszym ...