Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 17
Przygotowanie konkurencyjności jednostek organizacyjnych funkcjonujących w polskim agrobiznesie do warunków Unii Europejskiej
(Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2003)
Przedstawiony artykuł nakreśla problematykę możliwości w zakresie przygotowywania właściwej konkurencyjności dla jednostek organizacyjnych funkcjonujących w polskim agrobiznesie do warunków istniejących w Unii Europejskiej. ...
The use of comparative advance of WIG - Food companies
(Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2008)
The aim of this paper was to present the possibilities of comparative advance gaining by chosen WIG-Food indexed companies. It has been considered that comparative advance is a relative measure of company market functioning, ...
Wpływ kompetencji strategicznych kadry menedżerskiej na konkurencyjność i rozwój agrobiznesu
(Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2005)
The management strategy is nowadays a decisive factor in an enterprise’s market value. The value of human assets in an enterprise determines its position on the market and directs its development. The strategic congruence ...
The determinants and creation of food industry development strategies
(University of Hradec Kralove, Faculty of Informatics and Management, 2009)
Abstract:
This paper presents the evolution, state and functioning of food industry companies – as an example of the fastest developing sectors of Polish economy. Alike other sectors of market economy, food industry ...
Wpływ informacji generowanych przez otoczenie w kształtowaniu wspólnej polityki rolnej Unii Europejskiej
(Wydawnictwo SGGW, 2005)
W artykule autor porusza problematykę funkcjonowania organizacji jednoczących kraje europejskie w zakresie wspólnie prowadzonej polityki gospodarczej. Unia Europejska traktuje sprawy rolnictwa i wyżywienia jako priorytetowe. ...
Wykorzystanie metod scenariuszowych w zarządzaniu przemysłem spożywczym
(Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, 2008)
Streszczenie:
W artykule poruszono problematykę zagadnień dotyczących budowy scenariusza dla
zarządzania i rozwoju przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. Aktualny stan funkcjonowania
wybranych branż przemysłu spożywczego ...
Ograniczenia prawne rozwoju działań przedsiębiorczych w kontekście integracji z Unią Europejską
(Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 2005)
W artykule poruszono problematykę przedsiębiorczości w Polsce i państwach Unii Europejskiej. W sposób syntetyczny przedstawiono uwarunkowania polityczne międzynarodowej wymiany gospodarczej w Unii Europejskiej. Następnie ...
Kwalitatywne determinanty konkurencyjności spółek z indeksu WIG-Spożywczy
(Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008)
The main aim of this paper is to present the most WIG-food important determinants of industry companies competitiveness, guoted at Warsaw Stock Exchange index. The determinants presented are believed to be main causative ...
Uwarunkowania i tendencje rozwoju agrobiznesu w Polsce i Unii Europejskiej
(Szkoła Główna Handlowa w Warszawie - Oficyna Wydawnicza, 2006)
W celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania i rozwoju rolnictwa na terenie Unii Europejskiej określono zasady jednolitego funkcjonowania, ochrony i wspierania sektora rolnego w krajach członkowskich. Zasady te nazwano ...
Doskonalenie agrobiznesu w Polsce na konkurencyjnym rynku
(Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2005)
Przedsiębiorstwa sfery agrobiznesu w momencie przystąpienia Polski do Unii Europejskiej stanęły do walki konkurencyjnej z zagranicznymi podmiotami gospodarczym, które od lat doskonale funkcjonują na jej rynku. Najważniejszym ...