Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-4 z 4
Wpływ dochodów na spożycie żywności – przesłanki dla polityki żywnościowej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006)
Dochody i ceny należą do najistotniejszych czynników kształtujących spożycie żywności, gdyż warunkują jej dostępność ekonomiczną. Określono powiązania spożycia żywności z dochodami gospodarstw domowych. Przedstawiono ...
Konsekwencje rozwoju globalnej produkcji biopaliw
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2008)
W związku z rosnącymi cenami ropy naftowej i koniecznością ochrony środowiska zwiększyła się w ostatnich latach produkcja biopaliw, a wspieranie ich produkcji stało się ważnym celem polityki krajów na całym świecie. ...
Ewaluacja programów operacyjnych wspierających inwestycje w rolnictwie - praktyka polska a doświadczenia UE-15
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2007)
Jednym z podstawowych warunków przyznania pomocy finansowej przez UE jest konieczność przeprowadzenia oceny skuteczności jej wykorzystania. Wymóg ewaluacji (oceny) został nałożony na wszystkie kraje członkowskie w 2000 ...
Oceny ex ante i mid-term programu SAPARD w Polsce
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2007)
Przedakcesyjny program SAPARD realizowany w Polsce i 9 innych krajach Europy Środkowej i Wschodniej miał odmienne cele i zakres działania niż realizowane w tym samym okresie w państwach członkowskich UE. Podlega jednak ...