Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 17
Skala produkcji, efektywność i konkurencyjność polskich gospodarstw wyspecjalizowanych w produkcji mleka
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Dokonano oceny konkurencyjności polskich gospodarstw mlecznych w porównaniu do analogicznych gospodarstw z Węgier, Niemiec, Danii i Holandii. Stwierdzono, że polskie gospodarstwa mleczne o wielkości ekonomicznej 50-100 ...
Analiza przewidywanych skutków wprowadzenia reformy podatkowej w polskim rolnictwie na tle rozwiązań niemieckich
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Odnosząc się do obciążeń fiskalnych rolników niemieckich, w tym podatku dochodowego, analizowano sytuację rolnictwa polskiego i określono skutki wprowadzenia w życie założeń projektu ustawy o podatku dochodowym od osób ...
Eksport rolno-spożywczy a budżet państwa i dług publiczny
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Analiza relacji między eksportem i eksportem netto produktów rolno-spożywczych z budżetem państwa i zadłużeniem publicznym. Zaprezentowano zależności tożsamościowe i formalne, przedstawiono dane o wynikach handlu produktami ...
Gospodarstwa ekologiczne w latach 2005-2010
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Przedstawiono podstawowe cechy gospodarstw ekologicznych i ich struktur produkcyjno-ekonomicznych na tle ogółu gospodarstw indywidualnych oraz zmian, jakie zaszły w tym zakresie w latach 2005-2010. Dane dotyczą: zasobów ...
Konkurencyjność ekologicznych gospodarstw roślinnych na tle gospodarstw prowadzących produkcję z udziałem zwierząt
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Określono różnice i przyczyny ich istnienia w dochodowości gospodarstw ekologicznych prowadzących produkcję zwierzęcą i gospodarstw tylko z produkcją roślinną. Dane pochodziły z 2012 r. z bazy Polskiego FADN, ze zbiorowości ...
Porównanie wybranych metod badania koniunktury w rolnictwie w Polsce
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Porównano przydatność trzech metod do oceny warunków rozwoju rolnictwa: stosowaną przez IERiGŻ (syntetyczny wskaźnik koniunktury w rolnictwie SWKR); Instytut Rozwoju Regionalnego SGH (wskaźnik koniunktury rolniczej OWK); ...
Świat, Unia Europejska i Polska 2050 - refleksja nad paradoksami futurologii
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Na podstawie opracowania z biuletynu PTE nr 2/13 pt. "Paradoksy futurologii roku 2050" przedstawiono prognozę sytuacji polskiego rolnictwa w 2050 r. Na przyszły stan rolnictwa wywrą wpływ: światowe zmiany demograficzne, ...
Spożycie mleka w Polsce na tle innych krajów
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Porównano poziom spożycia mleka w Polsce i wybranych krajach. Wykorzystano: metodę bilansową w oparciu o dane makro z wykorzystaniem współczynników FAO lub o zawartość suchej masy w produktach końcowych oraz w mleku surowym; ...
Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2012 roku - wyniki badań w systemie AGROKOSZTY
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Dla 2012 r. przedstawiono koszty i dochody z produkcji wybranych artykułów rolnych: kukurydzy na ziarno, ziemniaków, żywca wołowego oraz mleka.
Wybrane aspekty finansowe programów rolnośrodowiskowych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Programy rolnośrodowiskowe powinny być konstruowane, wdrażane i oceniane w oparciu o wykorzystanie dorobku nowej ekonomii dobrobytu, a szczególnie jej części określanej jako analiza kosztów-korzyści. Wtedy oferowane przez ...