Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 24
Demand for food in 2004-2007
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Analizowano zmiany głównych czynników warunkujących kształtowanie się popytu na żywność w latach 2004-2007. Zaliczono do nich wielkość PKB, poziom dochodów ludności i ceny towarów rolno-spożywczych. Przedstawiono dane dot. ...
Ocena spójności procesów rozwojowych rolnictwa i przemysłu spożywczego
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Analizowano dynamikę rozwoju produkcji i popytu, wartości dodanej i dochodów przedsiębiorcy rolnego oraz przetwórcy, ceny rolnej przetwórcy i konsumenta. Stwierdzono brak spójności procesów rozwojowych rolnictwa i przemysłu ...
Stan i szanse rozwoju gospodarstw towarowych uznanych za słabe ekonomicznie
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Oceniono sytuację ekonomiczną trzech grup gospodarstw wydzielonych z próby o wielkości ekonomicznej 2-8 ESU. Jako sposób grupowania przyjęto poziom dochodu z gospodarstwa, wyniki przedstawiono w układzie kwartyli. Przesłanką ...
Subsydia a efektywność ekonomiczno-finansowa gospodarstw rolnych osób fizycznych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Na podstawie danych z 6173 gospodarstw prowadzących rachunkowość w ramach polskiego FADN analizowano dla lat 2005-2010 wpływ subsydiowania na efektywność ekonomiczno-finansową. Przedstawiono wskaźniki ekonomiczne służące ...
Exploring the flexibility of Polish family farms during transition
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Na podstawie danych z gospodarstw indywidualnych prowadzących rachunkowość dla IERiGŻ-PIB badano czynniki wpływające na elastyczność polskich gospodarstw rodzinnych w okresie transformacji. Określono odpowiednie wskaźniki ...
Charakterystyka gospodarstw indywidualnych ubezpieczonych w KRUS
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2007)
Na podstawie danych z bazy polskiego FADN z 2004 r. analizowano różnice w sytuacji ekonomiczno-produkcyjnej gospodarstw, których właściciel ubezpieczony jest w KRUS i nieubezpieczony w KRUS. Przedstawiono dane dotyczące ...
Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2006 roku - wyniki badań w systemie AGROKOSZTY
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2008)
Zaprezentowano zestaw danych ilościowych i wartościowych charakteryzujących działalności produkcyjne, które w 2006 roku objęto badaniami w systemie AGROOSZTY. Rachunek przedstawiono w dwóch wariantach: miernikiem był poziom ...
Elastyczność indywidualnych gospodarstw rolnych w okresie transformacji
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2008)
Na podstawie danych z gospodarstw indywidualnych prowadzących rachunkowość dla IERiGŻ-PIB badano czynniki wpływające na elastyczność polskich gospodarstw rodzinnych w okresie transformacji. Określono odpowiednie wskaźniki ...
Wyniki gospodarstw zrównoważonych w Polsce
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2008)
Na podstawie danych polskiego FADN analizowano wyniki produkcyjno-ekonomiczne gospodarstw zrównoważonych na tle ogółu gospodarstw indywidualnych wyróżniających się znaczną produkcją towarową. Za gospodarstwa zrównoważone ...
Pomiar skali wsparcia rolnictwa
(2008)
Znajomość skali wsparcia sektora rolnego jest coraz istotniejsza ze względu na prowadzone w ramach WTO negocjacje dotyczące liberalizacji handlu i równości szans w konkurowaniu o rynki zbytu oraz ze względu na stan finansów ...