Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 32
Zagrożenie upadłością przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce - na przykładzie spółek z indexu WIG-Spożywczy
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, 2014)
Streszczenie: Artykuł przedstawia ewaluację zagrożenia upadłością przedsiębiorstw przemysłu spo-
żywczego, notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Głównym celem badań
było wyłonienie przedsiębiorstw ...
Uwarunkowania funkcjonowania systemów franczyzowych w handlu żywnością w Polsce
(Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2013)
Celem badań było przedstawienie na wybranych przykładach najważniejszych uwarunkowań ekonomiczno-organizacyjnych i prawnych funkcjonowania systemów franczyzowych, które są wykorzystywane do handlu żywnością w Polsce. ...
Źródła transferu wiedzy i technologii w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego
(Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2014)
Celem badawczym artykułu było rozpoznanie źródeł transferu wiedzy i technologii
w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego w latach 2007-2012. Zbadano wewnętrzne
źródła transferu wiedzy i technologii, rolę rynku zewnętrznego, ...
Cele i zakres innowacji w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego w Polsce
(Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2014)
Celem pracy było objaśnienie koncepcji i efektów podejmowania działalności innowacyjnej
oraz rodzajów wdrażanych innowacji w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego. Zamiarem autora
było przedstawienie relacji założeń ...
Analysis of the Factors Increasing the Competitiveness of the Food Industry Enterprises Results
(University of Hradec Kralove, Faculty of Informatics and Management, 2014)
The article presents a synthetic analysis of key factors influencing the competitiveness of
enterprises of the food industry in Poland. Conclusions are the result of the study based on
the analysis of 267 enterprises ...
Ocena konkurencyjności i szans rozwoju przedsiębiorstw przemysłu rolno-spożywczego w warunkach unijnych
(Wydawnictwo Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy, 2010)
W artykule została dokonana ocena konkurencyjności i szans rozwoju przedsiębiorstw przemysłu rolno-spożywczego w warunkach unijnych. Jako, że przedsiębiorstwa przemysłu rolno-spożywczego są nierozerwalnie związane z ...
Globalizacja i integracja europejska – szansa czy mit dla polskiego agrobiznesu
(Wydział Nauk Ekonomicznych SGGW w Warszawie, 2010)
Przyglądając się funkcjonowaniu polskiej gospodarki w dobie globalizacji i integracji europejskiej, można zastanowić się nad stanem obecnym funkcjonowania poszczególnych jej działów i możliwościami w zakresie rozwoju. ...
Aspekty good governance przedsiębiorstw z indeksu WIG-Spożywczy
(Wydawnictwo SGGW, 2011)
Obecnie pojęcia „zarządzanie” i „dobre rządzenie” są coraz częściej stosowane w literaturze zajmującej się tematyką rozwoju gospodarczego, gdyż nieumiejętne zarządzanie jest uznawane za jedną z głównych przyczyn wszelkiego ...
Uwarunkowania rozwoju przemysłu rolno-spożywczego w Unii Europejskiej
(Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2011)
W artykule dokonano analizy poziomu produkcji, wartości dodanej brutto i dochodów z działalności rolniczej w Unii Europejskiej. W tym celu posłużono się ich wskaźnikami przyjmując, że służą ocenie stanu funkcjonowania i ...
Status of Human Capital, Its Role in Innovation and Opportunities for Strengthening the Enterprises of the Food Industry in the Years 2007-2011
(Wydawnictwo Wyższej Szkoły Ekonomiczno-Społecznej w Ostrołęce, 2014)
Human capital in the company, often referred to as a whole of the production capacity of man, by D. Begg is accumulated by an employee expertise, experience and skills, so that it is possible to obtain a higher income by ...