Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-9 z 9
Uwarunkowania rozwoju przemysłu rolno-spożywczego w Unii Europejskiej
(Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2011)
W artykule dokonano analizy poziomu produkcji, wartości dodanej brutto i dochodów z działalności rolniczej w Unii Europejskiej. W tym celu posłużono się ich wskaźnikami przyjmując, że służą ocenie stanu funkcjonowania i ...
Potencjał i możliwości innowacyjne polskich regionów
(Wydawnictwo Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Stanisława Staszica w Pile, 2015)
W artykule zaprezentowano ocenę potencjału i możliwości innowacyjnych regionów w Polsce. Problematyka innowacyjności regionów została zasygnalizowana w ujęciu teoretycznym i praktycznym, jako determinująca konkurencyjność ...
Impact of management professionalization on competitiveness of agricultural and food companies
(Cracov School of Business, Cracow University of Economics, 2011)
W przedstawionym artykule autor zastanawia się nad problemem wpływu stopnia profesjonalizacji
zarządzania na konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu rolno – spożywczego należących
do subindeksu WIG – Spożywczy Giełdy ...
Aspekty innowacyjności jako instrument konkurencyjności regionu małopolskiego
(Polskie Stowarzyszenie Zarządzania Wiedzą, 2011)
The article presents some aspects of innovativeness which are treated by the author as the instrument of competitiveness in the region of Małopolska. In the last two decades, that is in the phase of transforming the economy ...
Analysis of the Factors Increasing the Competitiveness of the Food Industry Enterprises Results
(University of Hradec Kralove, Faculty of Informatics and Management, 2014)
The article presents a synthetic analysis of key factors influencing the competitiveness of
enterprises of the food industry in Poland. Conclusions are the result of the study based on
the analysis of 267 enterprises ...
Formy organizacyjne zagospodarowania ziem polskich na przestrzeni wieków
(Wydawnictwo Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy, 2011)
Niniejsze opracowanie zawiera historyczny przegląd form organizacyjnych gospodarstw i przedsiębiorstw rolnych na ziemiach polskich. Opisano w nim kolejno folwarki, latyfundia, gospodarstwa włościańskie, manufaktury i ...
Działania innowacyjne firm przemysłu spożywczego jako element ich strategii
(Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, 2012)
W 2010 roku promowano w Polsce działania w zakresie innowacyjności i upowszechniania wiedzy na jej obszarze. Działania te prowadziło Ministerstwo Gospodarki na skutek zaleceń Rady Ministerialnej OECD, która wcześniej ...
System doradztwa rolniczego w Polsce oraz jego wykorzystanie w ramach działania 114 PROW 2007-2013
(Wydawnictwo Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy, 2012)
W niniejszym artykule zaprezentowano system doradztwa rolniczego (FAS – Farm Advisory System) w Polsce, jego finansowanie oraz wykorzystanie przez rolników i posiadaczy lasów w ramach działania 114 PROW. Poszczególne części ...
Operation conditions of Malopolska Region food businesses in the knowledge-based economy
(Szent Istvan Iniversity Publishing, 2012)
The article presents the extent to which knowledge management, and most of all human capital, has raising effect on the competitiveness of Polish enterprises of food industry, which was observed especially during our ...