Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-2 z 2
Relacje ekonomiczne w europejskich łańcuchach żywnościowych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Przedstawiono analizę czynników wpływających na wybór, wzmocnienie i utrwalenie dobrych relacji ekonomicznych w europejskich łańcuchach żywnościowych. Wyróżniono 4 podstawowe typy relacji ekonomicznych, przyjmując za ...
Tendencje zmian światowych cen żywności i ich implikacje dla globalnego rynku żywnościowego - rozważania na tle sześćdziesiątej siódmej Sesji Komitetu Towarowego FAO (CCP)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Najwyższy od lat wzrost światowych cen żywności w latach 2006-2008, a następnie gwałtowny ich spadek, spowodował konieczność weryfikacji czynników regulujących kształtowanie się cen rolnych i żywnościowych. Powstały pytania ...