Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-5 z 5
Demand for food in 2004-2007
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Analizowano zmiany głównych czynników warunkujących kształtowanie się popytu na żywność w latach 2004-2007. Zaliczono do nich wielkość PKB, poziom dochodów ludności i ceny towarów rolno-spożywczych. Przedstawiono dane dot. ...
Exploring the flexibility of Polish family farms during transition
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Na podstawie danych z gospodarstw indywidualnych prowadzących rachunkowość dla IERiGŻ-PIB badano czynniki wpływające na elastyczność polskich gospodarstw rodzinnych w okresie transformacji. Określono odpowiednie wskaźniki ...
Polish food sector 5 years after the accession
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Po akcesji do UE polscy producenci żywności dobrze wykorzystują szanse jakie powstały w wyniku otwarcia dużego rynku europejskiego. Scharakteryzowano sytuację ekonomiczną agrobiznesu po akcesji, w tym dane o: indeksie cen ...
Zagadnienia metodyczne rachunku kosztów ekonomicznych na przykładzie działalności produkcji roślinnej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Zaprezentowano rachunek kosztów ekonomicznych oraz sposób obliczania dochodu z działalności z tytułu zarządzania,dla działalności produkcji roślinnej: pszenicy ozimej i jarej, żyta, owsa, kukurydzy na ziarno, rzepaku, ...
Specyficzne uwarunkowania rozwoju polskich gospodarstw rolnych na obszarach górskich
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Analizowano sytuację ekonomiczno-produkcyjną gospodarstw położonych na obszarach górskich. Wykorzystano dane Polskiego FADN z lat 2004-2006. Przedstawiono dane o powierzchni UR, nakładach pracy, wartości, wartości kapitału ...