Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-3 z 3
Spożycie mleka w Polsce na tle innych krajów
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Porównano poziom spożycia mleka w Polsce i wybranych krajach. Wykorzystano: metodę bilansową w oparciu o dane makro z wykorzystaniem współczynników FAO lub o zawartość suchej masy w produktach końcowych oraz w mleku surowym; ...
Analiza przewidywanych skutków wprowadzenia reformy podatkowej w polskim rolnictwie na tle rozwiązań niemieckich
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Odnosząc się do obciążeń fiskalnych rolników niemieckich, w tym podatku dochodowego, analizowano sytuację rolnictwa polskiego i określono skutki wprowadzenia w życie założeń projektu ustawy o podatku dochodowym od osób ...
Skala produkcji, efektywność i konkurencyjność polskich gospodarstw wyspecjalizowanych w produkcji mleka
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Dokonano oceny konkurencyjności polskich gospodarstw mlecznych w porównaniu do analogicznych gospodarstw z Węgier, Niemiec, Danii i Holandii. Stwierdzono, że polskie gospodarstwa mleczne o wielkości ekonomicznej 50-100 ...