Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-9 z 9
Wpływ korporacji handlowych na polski rynek spożywczy
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015)
Handel detaliczny jest obecnie najważniejszym ogniwem łańcucha żywnościowego w Polsce. Handlowe korporacje transnarodowe wchodzące na polski rynek dysponowały dużą przewagą konkurencyjną: kapitał, nowe technologie, system ...
Sytuacja ekonomiczna i efektywność polskich gospodarstw trzodowych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015)
Zaprezentowano sytuację polskich gospodarstw specjalizujących się w chowie trzody chlewnej na tle analogicznych gospodarstw z Węgier, Niemiec, Danii i Holandii. Przeprowadzono kompleksową ocenę wskaźników: produktywności, ...
Wybrane problemy rolnictwa światowego
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015)
Przed światowym rolnictwem stoją problemy związane z: presją demograficzną, zmianą diety i wzorców konsumpcji, zmianą klimatu, zużyciem energii, emisją gazów cieplarnianych, niestabilnym wzrostem gospodarczym, rosnącym ...
Sprawność ekonomiczna gospodarstw rolnych oddziałujących w różnym zakresie na środowisko przyrodnicze
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015)
Analizowano sprawność ekonomiczną gospodarstw rolnych oddziałujących w różnym zakresie na środowisko przyrodnicze. Sprawność rozpatrywano oceniając produktywność i dochodowość zaangażowanych czynników produkcji. Badania ...
Gospodarstwa łączące ekologiczne i konwencjonalne metody produkcji na tle ekologicznych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015)
Rolnictwo ekologiczne w Polsce obejmuje gospodarstwa stosujące wyłącznie
ekologiczne metody produkcji oraz takie, w których współistnieje
system ekologiczny i konwencjonalny. W danych statystycznych są one ujmowane
łącznie ...
Problem kapitalizacji subsydiów w rolnictwie
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015)
Kapitalizacja subsydiów to proces odkładania się ich w stawkach czynszów dzierżawnych, cenach ziemi uprawnej i w wartości aktywów trwałych gospodarstwa. W dotychczasowych badaniach naukowych zjawisko to nie jest wystarczająco ...
Dylematy wokół wymiaru finansowego zrównoważenia gospodarstw rolniczych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015)
Przedstawiono wybrane kwestie teoretyczno-metodologiczne związane z wymiarem finansowym zrównoważenia gospodarstw rolniczych. Przyjęto następujące cele szczegółowe: zidentyfikowanie asocjacji między wzrostem zrównoważonym ...
Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2013 roku - wyniki badań w systemie AGROKOSZTY
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015)
Opracowanie jest kolejnym z cyklu, w którym zaprezentowano wyniki produkcyjno-ekonomiczne rolniczych działalności produkcyjnych badanych w systemie AGROKOSZTY. W 2013 roku przedmiotem badań były: pszenica ozima, żyto ozime, ...
Czynniki warunkujące opłacalność produkcji wybranych produktów rolniczych w perspektywie 2020 roku
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015)
Przedstawiono wyniki projekcji na 2020 rok opłacalności produkcji wybranych produktów rolnych. Sporządzono ją w warunkach przeciętnych, tj. wynikających z tendencji długookresowej. Badania wykazały, że wahania cen sprzedaży ...