Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-7 z 7
Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2007 roku – wyniki badań w systemie AGROKOSZTY
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Zaprezentowano wyniki produkcyjno-ekonomiczne dla działalności produkcji roślinnej i zwierzęcej, które w 2007 roku objęto badaniami w systemie AGROKOSZTY, tzn. dla jęczmienia jarego, tytoniu, buraków cukrowych, ziemniaków ...
Zagadnienia metodyczne rachunku kosztów ekonomicznych na przykładzie działalności produkcji roślinnej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Zaprezentowano rachunek kosztów ekonomicznych oraz sposób obliczania dochodu z działalności z tytułu zarządzania,dla działalności produkcji roślinnej: pszenicy ozimej i jarej, żyta, owsa, kukurydzy na ziarno, rzepaku, ...
Produkcja warzyw w systemie ekologicznym i konwencjonalnym
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Na podstawie danych polskiego FADN z 2011 roku badano sytuację produkcyjno-ekonomiczną gospodarstw ekologicznych specjalizujących się w uprawie warzyw. Porównano parametry produkcyjno-ekonomiczne w systemie ekologicznym i ...
Konkurencyjność ekologicznych gospodarstw roślinnych na tle gospodarstw prowadzących produkcję z udziałem zwierząt
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Określono różnice i przyczyny ich istnienia w dochodowości gospodarstw ekologicznych prowadzących produkcję zwierzęcą i gospodarstw tylko z produkcją roślinną. Dane pochodziły z 2012 r. z bazy Polskiego FADN, ze zbiorowości ...
Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2011 roku - wyniki badań w systemie AGROKOSZTY
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Kolejne opracowanie z cyklu prezentującego wyniki produkcyjno-ekonomiczne działalności produkcji roślinnej i zwierzęcej badanych w systemie AGROKOSZTY. W 2011 r. badano koszty i dochody z produkcji: pszenicy ozimej, żyta ...
Czynniki warunkujące opłacalność produkcji wybranych produktów rolniczych w perspektywie 2020 roku
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015)
Przedstawiono wyniki projekcji na 2020 rok opłacalności produkcji wybranych produktów rolnych. Sporządzono ją w warunkach przeciętnych, tj. wynikających z tendencji długookresowej. Badania wykazały, że wahania cen sprzedaży ...
Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2008 roku - wyniki badań w systemie AGROKOSZTY
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Zaprezentowano wyniki produkcyjno-ekonomiczne działalności produkcji roślinnej i zwierzęcej, które w 2008 r. objęto badaniami w systemie AGROKOSZTY. Były to: pszenica ozima i jara, żyto ozime, owies, kukurydza, rzepak ...