Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-5 z 5
Zagadnienia metodyczne rachunku kosztów ekonomicznych na przykładzie działalności produkcji roślinnej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Zaprezentowano rachunek kosztów ekonomicznych oraz sposób obliczania dochodu z działalności z tytułu zarządzania,dla działalności produkcji roślinnej: pszenicy ozimej i jarej, żyta, owsa, kukurydzy na ziarno, rzepaku, ...
Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2012 roku - wyniki badań w systemie AGROKOSZTY
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Dla 2012 r. przedstawiono koszty i dochody z produkcji wybranych artykułów rolnych: kukurydzy na ziarno, ziemniaków, żywca wołowego oraz mleka.
Wpływ wydajności mlecznej krów na opłacalność produkcji mleka
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Badano zróżnicowanie opłacalności produkcji mleka w zależności od wydajności mlecznej krów oraz identyfikowano czynniki, które warunkują opłacalność. Podkreślono znaczenie kosztów produkcji jako czynnika, który determinuje ...
Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2013 roku - wyniki badań w systemie AGROKOSZTY
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015)
Opracowanie jest kolejnym z cyklu, w którym zaprezentowano wyniki produkcyjno-ekonomiczne rolniczych działalności produkcyjnych badanych w systemie AGROKOSZTY. W 2013 roku przedmiotem badań były: pszenica ozima, żyto ozime, ...
Czynniki warunkujące opłacalność produkcji wybranych produktów rolniczych w perspektywie 2020 roku
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015)
Przedstawiono wyniki projekcji na 2020 rok opłacalności produkcji wybranych produktów rolnych. Sporządzono ją w warunkach przeciętnych, tj. wynikających z tendencji długookresowej. Badania wykazały, że wahania cen sprzedaży ...