Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-5 z 5
Próba określenia żywotności ekonomicznej gospodarstw rolnych w Polsce
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006)
Określenie żywotności ekonomicznej gospodarstwa jest istotne z uwagi na to, że jest to podstawowy warunek funkcjonowania w okresie długim oraz podstawowy warunek uzyskania środków finansowych z programów UE. Odwołując się ...
Sytuacja produkcyjno-ekonomiczna dzierżawców gospodarstw rolnych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006)
Scharakteryzowano sytuację ekonomiczno-produkcyjną wielkoobszarowych gospodarstw dzierżawionych. Analizą objęto dane z lat 2001-2004 pochodzące od 91 dzierżawców z terenu całego kraju. Przedstawiono dane dotyczące: czynników ...
Wpływ dochodów na spożycie żywności – przesłanki dla polityki żywnościowej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006)
Dochody i ceny należą do najistotniejszych czynników kształtujących spożycie żywności, gdyż warunkują jej dostępność ekonomiczną. Określono powiązania spożycia żywności z dochodami gospodarstw domowych. Przedstawiono ...
Zachowania gospodarstw działających na obszarach o niekorzystnych warunkach
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006)
Dopłaty do ONW stanowią po dopłatach bezpośrednich najpowszechniej stosowany instrument WPR. Mają ograniczać spowodowane lokalnymi utrudnieniami różnice dochodów w stosunku do dochodów pozostałych gospodarstw w kraju oraz ...
System zbierania danych o rolniczych działalnościach produkcyjnych – struktura organizacyjna i wykorzystanie
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006)
Przedstawiono ewolucję systemu prowadzonego w IERiGŻ-PIB rachunku kosztów i dochodów poszczególnych działalności produkcyjnych. Opisano przyczyny powstawania systemu zbierania Danych o Produktach Rolniczych (od 2006 r. ...