Przeglądaj Książki / Books według autora "Obiedzińska, Agnieszka"
-
From the research on socially-sustainable agriculture (44). Food security and agro-biodiversity
Kruk, Hanna; Krzyżanowski, Julian Tadeusz; Kwasek, Mariola; Obiedzińska, Agnieszka (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2017)The aim of the work is to determine the role of biodiversity in agriculture and fishery in contributing to ensure food security. Chapters: Food security and biodiversity conservation key challenges of the 21st century. ... -
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (17). Ocena stanu wyżywienia ludności w Polsce w aspekcie bezpieczeństwa żywnościowego
Brzostek-Kasprzak, Bożena; Kwasek, Mariola; Obiedzińska, Agnieszka; Piotrowski, Walerian (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)Bezpieczeństwo żywnościowe. Fizyczna i ekonomiczna dostępność żywności. Jakość i bezpieczeństwo żywności. Ocena związku między czynnikami determinującymi stan zdrowia ludności w Polsce a umieralnością. Subiektywna ocena ... -
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (20). Wybrane zagadnienia zrównoważonego rozwoju rolnictwa
Harasim, Adam; Jabłoński, Konrad; Józwiak, Wojciech; Kagan, Adam; Krasowicz, Stanisław; Kuś, Jan; Kwasek, Mariola; Madej, Andrzej; Matyka, Mariusz; Niewęgłowska, Grażyna; Obiedzińska, Agnieszka; Oleszek, Wiesław; Toczyński, Tadeusz; Wrzaszcz, Wioletta; Zieliński, Marek; Zegar, Józef St.; Żekało, Marcin (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)Idea zrównoważonego rozwoju jako płaszczyzna współpracy środowisk naukowych. Konkurencyjność celów ekologicznych i ekonomicznych w rolnictwie. Zróżnicowanie warunków przyrodniczych i organizacyjnych produkcji rolniczej w ... -
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (21). Żywność ekologiczna - regulacje prawne, system kontroli i certyfikacji
Brzostek-Kasprzak, Bożena; Kwasek, Mariola; Obiedzińska, Agnieszka; Obiedziński, Mieczysław W. (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)Popyt na żywność ekologiczną. Jakość żywności ekologicznej. Regulacje prawne dotyczące rolnictwa ekologicznego. System kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym. Żywność konwencjonalna i żywność ekologiczna w ... -
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (26) Zrównoważone systemy rolnicze i zrównoważona dieta
Kwasek, Mariola; Obiedzińska, Agnieszka (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)Zrównoważone systemy rolnicze. Charakterystyka systemów rolniczych. Zrównoważona dieta. Choroby dietozależne oraz ich koszty ekonomiczne. Implementacja zrównoważonych diet. Żywność funkcjonalna. -
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (33) Analiza bezpieczeństwa żywnościowego Polski
Gulbicka, Bożena; Kwasek, Mariola; Obiedzińska, Agnieszka (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015)Celem pracy jest analiza kluczowych warunków bezpieczeństwa żywnościowego Polski – fizycznej dostępności żywności, ekonomicznej dostępności żywności oraz bezpieczeństwa żywności. -
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (36) Internalizacja efektów zewnętrznych w rolnictwie - europejskie doświadczenia
Prandecki, Konrad; Bocian, Monika; Gajos, Edyta; Jaroszewska, Joanna; Majewski, Janusz; Obiedzińska, Agnieszka (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2016)Ewolucja polityki ochrony środowiska w kontekście internalizacji efektów zewnętrznych w rolnictwie. Wpływ Wspólnej Polityki Rolnej na efekty zewnętrzne w rolnictwie. Efekty zewnętrzne w kontekście zapewnienia zróżnicowania ... -
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (37) Analiza strat i marnotrawstwa żywności na świecie i w Polsce
Borowski, Marek; Kowalewska, Maria; Kwasek, Mariola; Obiedzińska, Agnieszka (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2016)Metody szacowania strat i marnotrawstwa żywności. Szacunek strat i marnotrawstwa żywności w Polsce. Straty i marnotrawstwo żywności jako problem globalny. Zrównoważona konsumpcja sposobem na ograniczenie marnotrawstwa ... -
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (41). Bezpieczeństwo żywnościowe i różnorodność biologiczna w rolnictwie
Kruk, Hanna; Krzyżanowski, Julian Tadeusz; Kwasek, Mariola; Obiedzińska, Agnieszka (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2017)Bezpieczeństwo żywnościowe i ochrona różnorodności biologicznej - kluczowe wyzwania XXI wieku. Czynniki wpływające na utratę różnorodności biologicznej. Metody oceny różnorodności biologicznej w rolnictwie. Narzędzia ...