Wyświetlanie pozycji 1-11 z 11

    • Economic, social and institutional factors in the growth of agri-food sector in Europe 

      Kowalski, Andrzej; Chmieliński, Paweł; Wigier, Marek (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
      Ograniczenia instytucjonalne dotyczące wzrostu i rozwoju polskich gospodarstw. Rosyjski sektor rolny i WTO: zalety i wady. Polityka gospodarcza i renta ekonomiczna jako źródło dochodu producentów rolnych. Analiza aktualnych ...
    • Ekonomiczne, społeczne i instytucjonalne czynniki wzrostu w sektorze rolno-spożywczym w Europie 

      Kowalski, Andrzej; Chmieliński, Paweł; Wigier, Marek (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
      Instytucjonalne ograniczenia wzrostu i rozwoju polskich gospodarstw rolnych. Rosyjski sektor rolny i Światowa Organizacja Handlu: zalety i wady. Renta polityczna i ekonomiczna jako źródło dochodu producenta rolnego. Analiza ...
    • Konkurencyjność polskich producentów żywności i jej determinanty (3) 

      Szczepaniak, Iwona (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2017)
      Wpływ uwarunkowań makroekonomicznych, politycznych i społecznych na konkurencyjność sektora żywnościowego w Polsce w kontekście procesów globalnych. Przewagi komparatywne w polskim handlu produktami rolno-spożywczymi. ...
    • Procesy przekształceń strukturalnych w wiejskiej społeczności i chłopskim rolnictwie. Synteza 

      Sikorska, Alina (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
      Zmiany w strukturze społeczno-ekonomicznej ludności wiejskiej. Zmiany w strukturze obszarowej gospodarstw. Uwarunkowania strukturalne w formach zbytu produkcji z gospodarstw indywidualnych. Procesy integracji agrobiznesu ...
    • Przemiany strukturalne przemysłu spożywczego w Polsce i UE na tle wybranych elementów otoczenia zewnętrznego 

      Bułkowska, Małgorzata; Chechelski, Piotr; Drożdż, Jadwiga; Judzińska, Agnieszka; Morkis, Grażyna; Mroczek, Robert; Tereszczuk, Mirosława (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015)
      Procesy globalizacji i liberalizacji oraz ich wpływ na przemysł spożywczy. Otoczenie zewnętrzne przemysłu spożywczego. Otoczenie wewnętrzne przemysłu spożywczego. Rozwój przemysłu spożywczego w Polsce i innych krajach Unii ...
    • Regionalna integracja elektroenergetyki 

      Kotlewski, Dariusz Cezary (Difin, 2015)
      Książka poświęcona jest analizie ekonomicznych przesłanek regionalnej, zwłaszcza międzynarodowej, integracji sieci elektroenergetycznych i przedstawieniu wynikających z niej korzyści. Te korzyści to spadek zapotrzebowania ...
    • Strategie i kierunki rozwoju rolnictwa europejskiego (2) Materiały do syntezy 

      Rowiński, Janusz; Bułkowska, Małgorzata (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
      Umowa o Transatlantyckim Partnerstwie Handlowym i Inwestycyjnym (TTIP). Problemy gospodarki żywnościowej. Analiza polityki wspierania rolnictwa w Stanach Zjednoczonych w latach 1986-2011.
    • Swoboda decyzji narodowych odnośnie rynków rolnych 

      Dybowski, Grzegorz; Kobuszyńska, Mira; Wieliczko, Barbara (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
      Zakres polityk narodowych w ramach WPR odnośnie rynków rolnych - reforma WPR, schematy narodowe, polityka żywnościowa, handel rolny. Możliwości wpływania przez państwa członkowskie na proces decyzyjny UE.
    • Sytuacja na światowym rynku ryb i jej wpływ na rozwój sektora rybnego w Polsce 

      Hryszko, Krzysztof; Lirski, Andrzej; Mytlewski, Adam (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2018)
      Celem pracy jest ocena sytuacji podażowo-popytowej na światowym rynku ryb i innych organizmów wodnych oraz ich produktów z uwzględnieniem uwarunkowań prawnych i regulacji połowów oraz produkcji ryb. Procesy te odniesiono ...
    • Wybór polityki i jej wpływ na decyzje producentów rolnych w ujęciu analitycznym z elementami weryfikacji empirycznej 

      Bezat-Jarzębowska, Agnieszka; Rembisz, Włodzimierz; Sielska, Agata (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
      Przedstawiono autorskie podejście do badania wpływu polityki rolnej poprzez efekty dochodowe na decyzje podejmowane przez producentów oraz analiza mechanizmu wyboru polityki i czynników wpływających na ten wybór. Jako ...
    • Zmiany w formach sprzedaży produktów rolnych w gospodarstwach indywidualnych 

      Karwat-Woźniak, Bożena (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
      Odbiorcy produkcji rolniczej. Targowisko i obrót międzysąsiedzki. Zakłady przetwórcze. Pośrednicy, rzemieślnicy, sklepy wielkopowierzchniowe. Giełdy i rynki hurtowe. Odbiór bezpośredni produkcji rolniczej z gospodarstwa. ...