Wyświetlanie pozycji 1-15 z 15

    • Ekonomiczne efekty rozwoju systemów zarządzania jakością i ich wpływ na konkurencyjność polskich przedsiębiorstw przemysłu spożywczego 

      Drożdż, Jadwiga; Morkis, Grażyna; Miernik, Dominika; Rycombel, Danuta (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
      Rozwój systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego. Trudności i bariery wdrażania systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego. Ocena poziomu i rodzaj nakładów ...
    • From the research on socially-sustainable agriculture [14] 

      Floriańczyk, Zbigniew; Kwasek, Mariola; Wrzaszcz, Wioletta; Zegar, Józef St. (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
      Zarys problemów badawczych konkurencyjności rolnictwa zrównoważonego. Rolnictwo zrównoważone w świetle wybranych kryteriów i mikroekonomii. Jakość i bezpieczeństwo żywności a zdrowie konsumentów. Produktywność i zrównoważenie ...
    • Innowacje i procesy transferu technologii w strategicznym zarządzaniu organizacjami 

      Janasz, Krzysztof; Wiśniewska, Joanna (Difin SA, 2015)
      Zagadnienia innowacji i procesów transferu technologii omawiane w monografii, prezentowane są w kontekście zarządzania strategicznego w organizacji. Przyjmują zatem charakter analiz w ujęciu głównie mikroekonomicznym. ...
    • Jakość i zarządzanie w agrobiznesie. Wybrane aspekty 

      Czernyszewicz, Eugenia; Kołodziej, Elżbieta; Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie (Katedra Zarządzania i Marketingu, Wydział Agrobioinżynierii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, 2018)
      W agrobiznesie, będącym jednym z najważniejszych działów gospodarki narodowej, znajdują odzwierciedlenie współczesne problemy związane z zapewnieniem jakości produktów, zarządzaniem i marketingiem. Procesy i rozwiązania ...
    • Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (5) Synteza 

      Ambroziak, Łukasz; Bednarz, Joanna; Juchniewicz, Małgorzata; Morkis, Grażyna; Szczepaniak, Iwona; Tereszczuk, Mirosława; Bułkowska, Małgorzata (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
      System "konkurencyjność" - wybrane aspekty teoretyczne i empiryczne. Wyniki handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi. Ocena pozycji konkurencyjnej Polski w handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi na ...
    • Monitorowanie oraz analiza zmian polskiego łańcucha żywnościowego. Synteza z realizacji tematu III 

      Morkis, Grażyna; Nosecka, Bożena; Seremak-Bulge, Jadwiga (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
      Monitorowanie stanu wdrożenia systemów zarządzania jakością i ich wpływu na konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego: stan wdrożenia i wdrażania systemów zarządzania jakością; wpływ tych systemów na koszty ...
    • Raport z monitoringu wpływu systemów zarządzania jakością na koszty produkcji, działalność marketingową i integrację pionową przedsiębiorstw przemysłu spożywczego 

      Balon, Urszula; Miernik, Dominika; Morkis, Grażyna; Pieniążek, Krystyna (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2008)
      Plan wdrożenia i wdrażania obligatoryjnych systemów zarządzania jakością w przemyśle spożywczym. Stan wdrożenia i i wdrażania obligatoryjnych i nieobligatoryjnych systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwach objętych ...
    • Stan wdrożenia systemów zarządzania jakością oraz wpływ ich na konkurencyjność małych i średnich przedsiębiorstw przemysłu spożywczego 

      Morkis, Grażyna (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2008)
      Stan wdrożenia i wdrażania obligatoryjnych systemów zarządzania jakością: Dobra Praktyka higieniczna, Dobra Praktyka Produkcyjna, HACCP. Stan wdrożenia i wdrażania nieobligatoryjnych systemów zarządzania jakością. Wyniki ...
    • Traditional and regional food in Poland 

      Gulbicka, Bożena (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
      Podstawowe regulacje prawne UE dotyczące żywności tradycyjnej i regionalnej. Żywność tradycyjna i regionalna w prawodawstwie polskim. Krajowe i regionalne systemy jakości żywności. Jakość i bezpieczeństwo żywności tradycyjnej ...
    • Wybrane aspekty konkurencyjności polskich producentów żywności 

      Cebulak, Tomasz; Firlej, Krzysztof; Juchniewicz, Małgorzata; Rowiński, Janusz; Szczepaniak, Iwona; Szymański, Władysław; Wiatrak, Andrzej Piotr (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2008)
      Zewnętrzne uwarunkowania konkurencyjności przedsiębiorstw w sektorze agrobiznesu. Globalizacja a wyzwania konkurencyjne przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej. Liberalizacja międzynarodowego handlu rolnego a WPR i ...
    • Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (21). Żywność ekologiczna - regulacje prawne, system kontroli i certyfikacji 

      Brzostek-Kasprzak, Bożena; Kwasek, Mariola; Obiedzińska, Agnieszka; Obiedziński, Mieczysław W. (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
      Popyt na żywność ekologiczną. Jakość żywności ekologicznej. Regulacje prawne dotyczące rolnictwa ekologicznego. System kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym. Żywność konwencjonalna i żywność ekologiczna w ...
    • Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (29). Rolnictwo zrównoważone a bezpieczna żywność i zdrowie (Synteza) 

      Kwasek, Mariola (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
      Ocena stanu wyżywienia ludności w Polsce w aspekcie bezpieczeństwa żywnościowego. Jakość i bezpieczeństwo żywności w aspekcie zdrowia konsumenta. Żywność konwencjonalna a żywność ekologiczna. Zrównoważone systemy rolnicze ...
    • Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (47). Zrównoważone systemy żywnościowe 

      Kowalczyk, Stanisław; Krzyżanowski, Julian Tadeusz; Kwasek, Mariola (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2018)
      W monografii przedstawiono zagadnienia dotyczące: systemów jakości żywności wraz z ich elementami składowymi i typologią, czynników decydujących o ewolucji modeli konsumpcji oraz sił napędowych zaistniałych zmian, żywności ...
    • Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym [13]: Jakość i bezpieczeństwo żywności a zdrowie konsumenta 

      Brzostek-Kasprzak, Bożena; Kwasek, Mariola; Michna, Waldemar; Obiedziński, Mieczysław W. (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
      Związek między żywnością a zdrowiem człowieka. Jakość i bezpieczeństwo żywności. Systemy jakości żywności. Obszary ryzyka w łańcuchu rolno-żywnościowym. Monitoring jakości gleb, surowców rolnych oraz przetworzonych produktów ...
    • Żywność tradycyjna i regionalna w Polsce 

      Gulbicka, Bożena (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
      Podstawowe regulacje prawne UE dotyczące produktów regionalnych i tradycyjnych. Prawodawstwo polskie w tej dziedzinie. Krajowe i regionalne systemy jakości żywności. Jakość i bezpieczeństwo żywności regionalnej i tradycyjnej. ...