Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 19
Wybrane zastosowania modelowania ekonomicznego w analizie przesłanek konkurencyjnego rozwoju sektora rolno-żywnościowego
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Prognozowanie cen w kształtowaniu konkurencyjności sektora rolno-żywnościowego. Popyt i polityka rolna a równowaga wzrostu sektora rolno-żywnościowego i jego konkurencyjność. Mapowanie klastrów rolno-żywnościowych oraz ...
Konkurencyjność cenowych zachowań przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Polityka cenowa przedsiębiorstw a proces transmisji cen w łańcuchu marketingowym żywności. Zachowania cenowe przedsiębiorstw w świetle prowadzonych badań.
Rola klastrów w konkurencyjnym rozwoju sektora rolno-żywnościowego w Polsce
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Naturalne uwarunkowania rozwoju klastrów w krajowym sektorze rolno-żywnościowym. Wpływ klastrów na konkurencyjność krajowego sektora rolno-żywnościowego. Polityka klastrowa w kształtowaniu konkurencyjności sektora ...
Model dynamicznego stochastycznego stanu równowagi ogólnej jako narzędzie wspierające formułowanie założeń polityki rolnej. Synteza wyników badań prowadzonych w latach 2008-2009
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Geneza i koncepcyjna istota modeli DSGE. Możliwości i przykłady zastosowań modeli typu DSGE w analizie różnych aspektów polityki rolnej np. środowiska naturalnego, handlu międzynarodowego, czynników wytwórczych, postępu w ...
Równowaga wzrostu produkcji w sektorze rolno-spożywczym - rozwój metod analitycznych i ich weryfikacja ex-post i ex-ante. Synteza wyników badań prowadzonych w latach 2008-2009
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Przesłanki wzrostu produkcji w sektorze rolno-spożywczym. Rozstępy cenowe na głównych rynkach rolno-żywnościowych. Konkurencyjność cenowych zachowań przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego.
Analiza rozstępów cenowych na głównych rynkach rolno-żywnościowych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Rozstępy cenowe w ujęciu nominalnym i realnym, ich struktura w łańcuchu marketingowym oraz wielkość na tle skupu, produkcji i spożycia, na rynku podstawowych produktów rolnych i żywnościowych: mleka i wybranych produktów ...
Klastry i inicjatywy klastrowe w polskim sektorze rolno-żywnościowym
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Metodologiczne aspekty mapowania klastrów. Mapowanie klastrów rolno-żywnościowych w Polsce. Przestrzenny rozkład i charakterystyka inicjatyw klastrowych. Porównawcza analiza rozmieszczenia klastrów i inicjatyw klastrowych ...
Przesłanki wzrostu produkcji w sektorze rolno-spożywczym - ujęcie analityczne i empiryczne
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Popyt jako wyznacznik wzrostu w sektorze rolno-żywnościowym. Wstępne określenie warunków równowagi wzrostu w sektorze rolno-spożywczym.Rozstępy cenowe w łańcuchu marketingowym żywności. Maksymalizacja funkcji celu przetwórcy ...
Modelowanie rozwoju klastrów rolno-żywnościowych w Polsce
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Wybrane aspekty typologii klastrów biznesowych. Klastry w kształtowaniu innowacyjności sektora rolno-żywnościowego. Modelowe ujęcie procesu rozwoju klastra. Aplikacyjne modele rozwoju klastrów eksportujących w polskim ...
Wybrane aspekty innowacyjności w sektorze rolno-spożywczym
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015)
Związki między innowacyjnością a konkurencyjnością. Kluczowe czynniki rozwoju innowacji w sektorze rolno-spożywczym. Rola otoczenia instytucjonalnego w transferze innowacji w sektorze rolno-spożywczym. Perspektywy wzrostu ...