Search
Now showing items 1-10 of 58
Nadwyżka bezpośrednia z wybranych produktów rolniczych w 2012 roku oraz projekcja dochodów na 2015 rok
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Uwarunkowania produkcyjno-rynkowe w rolnictwie w 2012 roku. Produkcja, koszty i nadwyżka bezpośrednia uzyskana z produkcji wybranych produktów rolniczych w gospodarstwach konwencjonalnych w 2012 roku. Produkcja, koszty i ...
Prognozowanie cen surowców rolnych z wykorzystaniem modeli szeregów czasowych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Istota prognozowania na podstawie szeregów czasowych. Metodologia ARIMA. Metody sezonowej korekty danych: X-12 ARIMA i TRAMO/SEATS. Analiza i modele szeregów czasowych cen skupu zbóż (pszenicy, żyta), mleka i żywca (wołowego, ...
Nowe równowagi produkcyjne w polskim sektorze rolniczym na tle tendencji unijnych i światowych (ujęcie modelowe)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Modelowanie równowagi ogólnej i cząstkowej. Równowaga produkcyjna i rynkowa w rolnictwie. Równowaga sektorowa i narodowa. Wyniki empiryczne dochodzenia do równowagi produkcyjnej w sektorze żywnościowym.
Światowy rynek wieprzowiny i drobiu na tle bilansu zbóż i pasz
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Przewidywane zmiany w bilansie zbóż i pasz. Produkcja, konsumpcja oraz handel zagraniczny wieprzowiną w wybranych regionach i krajach świata. Ceny wieprzowiny i jęczmienia. Prognoza zmian na światowym rynku wieprzowiny. ...
Monitorowanie oraz analiza zmian polskiego łańcucha żywnościowego. Synteza z realizacji tematu III
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Monitorowanie stanu wdrożenia systemów zarządzania jakością i ich wpływu na konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego: stan wdrożenia i wdrażania systemów zarządzania jakością; wpływ tych systemów na koszty ...
Przesłanki wzrostu produkcji w sektorze rolno-spożywczym - ujęcie analityczne i empiryczne
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Popyt jako wyznacznik wzrostu w sektorze rolno-żywnościowym. Wstępne określenie warunków równowagi wzrostu w sektorze rolno-spożywczym.Rozstępy cenowe w łańcuchu marketingowym żywności. Maksymalizacja funkcji celu przetwórcy ...
Ocena konkurencyjności polskich producentów żywnosci po akcesji do Unii Europejskiej (synteza)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Wyniki handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi. Rola wymiany zagranicznej w sprzedaży podstawowych działów produkcji rolniczej i poszczególnych branż przemysłu spożywczego. Ocena wskaźnikowa konkurencyjności ...
Zarządzanie ryzykiem cenowym a możliwości stabilizowania dochodów producentów rolnych - aspekty poznawcze i aplikacyjne
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Analiza struktury szeregów czasowych cen produktów rolnych. Ryzyko cenowe na rynku surowców rolnych. Ryzyko kursowe i cen światowych. Ryzyko dochodowe w kontekście zmian WPR - analiza scenariuszy. Uwarunkowania prognozowania ...
Równowaga wzrostu produkcji w sektorze rolno-spożywczym - rozwój metod analitycznych i ich weryfikacja ex-post i ex-ante. Synteza wyników badań prowadzonych w latach 2008-2009
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Przesłanki wzrostu produkcji w sektorze rolno-spożywczym. Rozstępy cenowe na głównych rynkach rolno-żywnościowych. Konkurencyjność cenowych zachowań przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego.
Stan polskiej gospodarki żywnościowej po przystąpieniu do Unii Europejskiej. Raport 4
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2007)
Makroekonomiczne i rynkowe uwarunkowania rozwoju gospodarki żywnościowej: makroekonomia, rozwój cen w sektorze rolno-spożywczym, wsparcie finansowe rolnictwa i przemysłu spożywczego. Popyt na żywność i inne produkty ...