Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 44
Assessment of the competitiveness of Polish food producers in the European Union
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Źywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
System "konkurencyjność" - wybrane aspekty teoretyczne i empiryczne. Pozycja Polski w handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi Unii Europejskiej. Ocena pozycji konkurencyjnej Polski w handlu zagranicznym produktami ...
Finanse kategorie, zjawiska i procesy, podmioty
(Difin, 2015)
Książka jest akademickim podręcznikiem do nauki finansów, w którym oprócz konkretnej wiedzy z przedmiotowego zakresu znajdują się odniesienia do ekonomii, a także innych dyscyplin – silnie lub słabo – związanych z finansami. ...
E-marketing w nowoczesnej firmie
(Progres Centrum Wydawniczo-Szkoleniowe, 2014)
Głównym celem niniejszego podręcznika jest wskazanie na możliwości wykorzystania nowoczesnych technologii informacyjnych w marketingu przedsiębiorstw. Publikacja ma mieć charakter suplementu tradycyjnych podręczników do ...
Projection of income for 2015 for selected agricultural products
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Uwarunkowania produkcyjno-rynkowe w rolnictwie w 2012 roku. Produkcja, koszty i nadwyżka bezpośrednia uzyskana z produkcji wybranych produktów rolniczych w gospodarstwach konwencjonalnych w 2012 roku. Produkcja, koszty i ...
Nadwyżka bezpośrednia z wybranych produktów rolniczych w 2012 roku oraz projekcja dochodów na 2015 rok
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Uwarunkowania produkcyjno-rynkowe w rolnictwie w 2012 roku. Produkcja, koszty i nadwyżka bezpośrednia uzyskana z produkcji wybranych produktów rolniczych w gospodarstwach konwencjonalnych w 2012 roku. Produkcja, koszty i ...
Metody ilościowe w systemie prognozowania cen produktów rolnych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
System prognostyczny. Ilościowe metody prognozowania cen. Źródła informacji rynkowych istotne dla prognozowania cen. Ocena możliwości zastosowania modeli ilościowych do prognozowania cen na wybranych rynkach rolnych.
Prognozowanie cen surowców rolnych z wykorzystaniem modeli szeregów czasowych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Istota prognozowania na podstawie szeregów czasowych. Metodologia ARIMA. Metody sezonowej korekty danych: X-12 ARIMA i TRAMO/SEATS. Analiza i modele szeregów czasowych cen skupu zbóż (pszenicy, żyta), mleka i żywca (wołowego, ...
Światowy rynek wieprzowiny i drobiu na tle bilansu zbóż i pasz
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Przewidywane zmiany w bilansie zbóż i pasz. Produkcja, konsumpcja oraz handel zagraniczny wieprzowiną w wybranych regionach i krajach świata. Ceny wieprzowiny i jęczmienia. Prognoza zmian na światowym rynku wieprzowiny. ...
Nowe równowagi produkcyjne w polskim sektorze rolniczym na tle tendencji unijnych i światowych (ujęcie modelowe)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Modelowanie równowagi ogólnej i cząstkowej. Równowaga produkcyjna i rynkowa w rolnictwie. Równowaga sektorowa i narodowa. Wyniki empiryczne dochodzenia do równowagi produkcyjnej w sektorze żywnościowym.
Polski sektor żywnościowy w pierwszych latach członkostwa (Synteza)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Wpływ integracji z UE na rolnictwo: wyniki produkcyjne, relacje czynników wytwórczych i produktywność, dochody, przemiany strukturalne. Przemysł spożywczy w procesie integracji z UE: przyspieszenie rozwoju, poprawa ...