Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 14
Wpływ interwencji rynkowej Unii Europejskiej na główne rynki rolne i żywnościowe w Polsce
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
Działanie instrumentów WPR na poszczególnych rynkach: zbóż, pasz, rzepaku, cukru, mleka i przetworów, mięsa, owoców i warzyw, skrobi ziemniaczanej, napojów i produktów wtórnego przetwórstwa żywności. Ocena wpływu WPR na ...
The impact of market intervention measures of the European Union on the main agri-food markets in Poland
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
Działanie instrumentów WPR na poszczególnych rynkach: zbóż, pasz, rzepaku, cukru, mleka i przetworów, mięsa, owoców i warzyw, skrobi ziemniaczanej, napojów i produktów wtórnego przetwórstwa żywności. Ocena wpływu WPR na ...
Rozwój krajowych przedsiębiorstw rolnych osób fizycznych w świetle idei "spirali wzrostu"
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Idea "spirali wzrostu". Warunki produkcji, rolnictwo, przedsiębiorstwa rolne, gospodarstwa domowe z produkcją rolniczą w latach 1989-2003. Sytuacja rolnictwa, przedsiębiorstw rolnych i gospodarstw domowych z produkcją ...
Development and application of advanced analytical methods for ex-ante and ex-post evaluation of the effects af changes in the Common Agricultural Policy and in macroeconomic determinants (Synthesis)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Podstawowe przesłanki wzrostu i alokacji dochodów w sektorze rolno-spożywczym. Zastosowanie modeli dynamicznej i stochastycznej równowagi ogólnej w analizie i ewaluacji polityki rolnej. Perspektywy i skutki potencjalnych ...
Rozwój i aplikacja zaawansowanych metod analitycznych do ewaluacji ex-ante i ex-post efektów zmian we Wspólnej Polityce Rolnej i w uwarunkowaniach makroekonomicznych (Synteza)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Popytowe przesłanki wzrostu produkcji i alokacji dochodów w sektorze rolno-spożywczym. Zastosowanie modeli dynamicznej i stochastycznej równowagi ogólnej w analizie i ewaluacji polityki rolnej. Perspektywa i skutki ...
The Polish food sector in the first years of membership (Synthesis)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Wpływ integracji z UE na rolnictwo: wyniki produkcyjne, relacje czynników wytwórczych i produktywność, dochody, przemiany strukturalne. Przemysł spożywczy w procesie integracji z UE: przyspieszenie rozwoju, poprawa ...
Konkurencyjność gospodarki żywnościowej w warunkach globalizacji i integracji europejskiej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Polityka rolna wobec konkurencyjności ekonomicznej i społecznej. Konkurencyjność oraz postęp w polskim rolnictwie i projekcja średnioterminowa. Tendencje rozwojowe i konkurencyjność przemysłu spożywczego. Wpływ instrumentów ...
Rozwój sektora rolno-spożywczego w Polsce na tle tendencji światowych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2008)
Wpływ kryzysu gospodarki światowej na zmianę WPR. Oddziaływanie WPR na rynki rolne w Polsce (wieprzowiny, zbóż, cukru). Wpływ kwotowania na funkcjonowanie rynku mleka. Zmienność cen wybranych produktów rolnych i żywnościowych ...
Ewolucja rynku zbożowego i jej wpływ na proces transmisji cen
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006)
Zmiana rynkowych uwarunkowań produkcji i przetwórstwa zbóż. Zmiany krajowej podaży zbóż i ich przetworów. Zmiany w handlu zagranicznym zbożami i ich przetworami. Zmiany podmiotowej struktury produkcji zbóż. Rozwój systemu ...
Ocena wpływu Wspólnej Polityki Rolnej na rynki rolne
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2008)
Wpływ WPR na sytuację na rynkach: zbóż, cukru, mięsa wołowego, wieprzowego i drobiowego, mleka, owoców i warzyw, skrobi ziemniaczanej, napojów i żywności wysoko przetworzonej. Ocena wpływu WPR na rynki rolne w Polsce. ...