Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 19
Wsparcie publiczne i konkurencyjność polskiej gospodarki żywnościowej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Państwo i system regulacji w gospodarce i rolnictwie. Poziom i struktura wsparcia rolnictwa UE na tle innych krajów i ugrupowań. Ocena funkcjonowania instrumentów WPR w UE i w Polsce. Cele i instrumenty WPR w Polsce w ...
State of the Polish food economy sector after Poland's EU accessision. Report 4
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2008)
Makroekonomiczne i rynkowe tło rozwoju gospodarki żywnościowej. Popyt na żywność i produkty przetworzone. Tendencje rozwoju rolnictwa i przemysłu spożywczego. Wyniki i sytuacja ekonomiczno-finansowa rolnictwa i gospodarki ...
Wybrane problemy konkurencyjności sektora rolno-spożywczego w Polsce i Unii Europejskiej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Czynniki determinujące potencjał konkurencyjny. Ujęcie makro, mezo i mikroekonomiczne problematyki konkurencyjności. Wzajemne powiązania czynników potencjału konkurencyjnego na poziomie makro, mezo i mikro. Klasyfikacja ...
Wpływ integracji z Unią Europejską na polską gospodarkę żywnościową
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2008)
Wpływ integracji z UE na warunki prowadzenia działalności gospodarczej w rolnictwie, obrocie i przetwórstwie rolno-spożywczym. Analiza i model rozwoju handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi. Skala korzyści ...
Wybrane aspekty konkurencyjności polskich producentów żywności
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, 2008)
Rozwój i konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu rolno-spożywczego w dobie
pełnego członkostwa Polski w strukturach rynku rolnego Unii Europejskiej muszą być
podparte celowo skonstruowaną metodyką programowania. Powinna ...
PROW i SPO "Rolnictwo" - aspekt sektorowy i regionalny
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006)
Wpływ pomocy publicznej na przekształcenia w rolnictwie , przemyśle spożywczym i na obszarach wiejskich. Ocena wpływu funduszy strukturalnych, ze szczególnym uwzględnieniem działań PROW i SPO na przekształcenia obszarów ...
Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej (Synteza)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Miejsce polskiego rolnictwa na globalnym rynku żywnościowym. Polski sektor żywnościowy w pierwszych latach członkostwa. Monitorowania oraz analiza zmian polskiego łańcucha żywnościowego. Polskie gospodarstwa rolnicze w ...
Stan polskiej gospodarki żywnościowej po przystąpieniu do Unii Europejskiej. Raport 5
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2008)
Makroekonomiczne i rynkowe uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej: wskaźniki makroekonomiczne, ceny, wsparcie finansowe. Popyt na żywność i produkty rolno-spożywcze. Rozwój produkcji i przemiany strukturalne ...
Analiza strategiczna wybranych branż przemysłu rolno-spożywczego w Polsce
(Katedra Strategii Zarządzania i Rozwoju Organizacji, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2013)
Skracający się czas życia wyrobów i rosnąca konkurencja powodują, że kierownicy przedsiębiorstw zastanawiają się jak postępować, aby wzmocnić pozycję konkurencyjną przedsiębiorstwa. Zarządzanie przedsiębiorstwem stało się ...
Przemysł spożywczy – makrootoczenie, inwestycje, ekspansja zagraniczna
(Fundacja Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 2015)
Przemysł spożywczy jest głównym – obok rolnictwa – członem gospodarki żywnościowej, inaczej zwanej sektorem rolno-spożywczym. Przemysł ten uznawany jest za ogniwo łańcucha żywnościowego, które integruje pozostałe ogniwa ...