Search
Now showing items 1-10 of 348
European Union Food Sector after the last enlargements - conclusions for the future CAP
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Referaty prezentowane na międzynarodowej konferencji "Sektor żywnościowy UE po ostatnich rozszerzeniach - wnioski dla przyszłej WPR". Tematyka dotyczy implementacji instrumentów WPR i ich wpływu na rozwój agrobiznesu w ...
Ocena wpływu budżetu rolnego Wspólnoty na lata 2014-2020 na kondycję finansową krajowego rolnictwa i całą gospodarkę
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Perspektywa finansowa UE na lata 2014-2020 i WPR. Oddziaływanie środków UE na rozwój Polski. Ocena wpływu środków WPR na rozwój Polski i sytuacjię polskiego rolnictwa.
Analiza tempa napływu do Polski środków WPR w okresie ...
Światowy rynek nawozów mineralnych z uwzględnieniem zmian cen bezpośrednich nośników energii oraz surowców (2)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Rola nawożenia mineralnego w kształtowaniu plonów. Rozwój przemysłu nawozowego. Charakterystyka produkcji i handlu zagranicznego surowcami wykorzystywanymi do produkcji nawozów mineralnych. Produkcja, zużycie, ceny, handel ...
Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (3). Potencjał konkurencyjny - wybrane elementy
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Zróżnicowanie cen konsumenta żywności w Unii Europejskiej. Stan przewag cenowych na rynku wybranych produktów przetwórstwa spożywczego. Stan przewag cenowych na rynku podstawowych produktów rolnictwa. Wpływ Wspólnej Polityki ...
Food economy and rural areas in Poland - structural changes and effectiveness of public policy
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Pojęcie nieprawidłowości w funkcjonowaniu rynku. Rozwój gospodarczy i zmiany strukturalne w rolnictwie. Zmiany strukturalne w sektorze rolno-spożywczym w okresie członkostwa Polski w UE. Analiza instrumentów WPR mających ...
Efektywność, koszty produkcji i konkurencyjność polskich gospodarstw rolnych obecnie i w perspektywie średnio- oraz długoterminowej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Czynniki warunkujące wzrost konkurencyjności polskich gospodarstw rolnych. Pozycja konkurencyjna gospodarstw rolnych w Polsce i innych krajach unijnych. Gospodarstwa typowo roślinne, sadownicze, warzywnicze, mleczne i inne ...
Znaczenie instytucji w procesie wdrażania zrównoważonego rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Znaczenie instytucji w procesie wdrażania zrównoważonego rolnictwa. Cechy ekonomiczne gospodarstw wdrażających różne formy zrównoważonego rolnictwa. Ocena znaczenia instytucji w procesie wdrażania zrównoważonego rozwoju ...
Wybrane problemy konkurencyjności sektora rolno-spożywczego w Polsce i Unii Europejskiej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Czynniki determinujące potencjał konkurencyjny. Ujęcie makro, mezo i mikroekonomiczne problematyki konkurencyjności. Wzajemne powiązania czynników potencjału konkurencyjnego na poziomie makro, mezo i mikro. Klasyfikacja ...
Kapitał ludzki w procesach przemian strukturalnych wsi i rolnictwa
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Obszary wiejskie 10 lat po wejściu do UE. Wybrane determinanty kapitału ludzkiego ludności wiejskiej. Kapitał ludzki badanej populacji kierowników gospodarstw rolnych. Zatrudnienie w polskim rolnictwie- procesy racjonalizacji ...
Sytuacja na światowym rynku ryb i jej wpływ na rozwój sektora rybnego w Polsce
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Ewolucja światowej polityki rybackiej i regulacji rynku ryb. Certyfikacja rybołówstwa. Światowy rynek ryb i owoców morza. Tendencje rozwojowe krajowego rynku ryb. Ocena wpływu światowych cen ryb na rynek krajowy.