Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 1403
Wybrane cechy społeczno-ekonomiczne ludności wiejskiej a rozwój wsi i rolnictwa
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
Stan i struktura ludności wg wieku w latach 1988 i 2002. Wiek ludności związanej z rolnictwem. Stan cywilny ludności. Liczebność rodzin wiejskich. Stan zdrowia mieszkańców wsi. Poziom wykształcenia i aktywność zawodowa ...
Wpływ interwencji rynkowej Unii Europejskiej na główne rynki rolne i żywnościowe w Polsce
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
Działanie instrumentów WPR na poszczególnych rynkach: zbóż, pasz, rzepaku, cukru, mleka i przetworów, mięsa, owoców i warzyw, skrobi ziemniaczanej, napojów i produktów wtórnego przetwórstwa żywności. Ocena wpływu WPR na ...
Population and labour in family farming in Poland
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006)
Cechy społeczno-demograficzne ludności rolniczej: struktura demograficzna, poziom wykształcenia, kierownicy gospodarstw. Aktywność zawodowa osób związanych z gospodarstwem rolnym. Nakłady pracy w gospodarstwie członków ...
Efektywność produkcyjno-ekonomiczna przedsiębiorstw rolnych, ze szczególnym uwzględnieniem spółek, w których prawa z udziałów wykonuje agencja na tle procesów restrukturyzacyjnych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Restrukturyzacja jako proces zmian w przedsiębiorstwach. Obszary restrukturyzacji przedsiębiorstw rolnych. Czynniki produkcji w przedsiębiorstwach rolnych. Czynniki produkcji w przedsiębiorstwach rolnych. Efektywność ...
Działalność samorządów lokalnych na rzecz rozwoju nierolniczych dziedzin gospodarczych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2007)
Budżetowe instrumenty wspierania rozwoju pozarolniczej działalności gospodarczej przez samorząd gminny. Bezpośrednie i pośrednie instrumenty wspierania rozwoju działalności gospodarczej.
Multi-Annual Research Programme. 2006 Research. Synthesis
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006)
Przedstawiono wyniki badań z 2006 r. prowadzonych w ramach wieloletniego programu badawczego "Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej". Synteza ...
The impact of market intervention measures of the European Union on the main agri-food markets in Poland
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
Działanie instrumentów WPR na poszczególnych rynkach: zbóż, pasz, rzepaku, cukru, mleka i przetworów, mięsa, owoców i warzyw, skrobi ziemniaczanej, napojów i produktów wtórnego przetwórstwa żywności. Ocena wpływu WPR na ...
Assessment of the changes in the socio-economic structure of rural areas in 2000-2005
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2008)
Ocena wybranych cech społeczno-ekonomicznych kierowników gospodarstw. Ocena poziomu życia i zdrowia ludności wiejskiej.
Sytuacja ekonomiczna i aktywność gospodarcza różnych grup polskich gospodarstw rolniczych. Wstępne wyniki badań
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
Dochody różnych grup polskich gospodarstw na tle dochodów gospodarstw UE-15. Dochodowość materialnych czynników produkcji w gospodarstwach prywatnych w latach 2001-2003. Wsparcie polskich gospodarstw rolnych położonych na ...
Systemy zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
Stan wdrożenia i wdrażania obligatoryjnych systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego po roku od wstąpienia Polski do UE - Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP), Dobrej Praktyki Produkcyjnej ...