Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 74
Światowy rynek nawozów mineralnych z uwzględnieniem zmian cen bezpośrednich nośników energii oraz surowców (4)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Rozwój nawożenia i przemysłu nawozowego. Znaczenie nawożenia mineralnego w produkcji żywności. Środowiskowe skutki nawożenia mineralnego. Charakterystyka produkcji i handlu zagranicznego surowcami do produkcji nawozów: gaz ...
Wybrane zastosowania modelowania ekonomicznego w analizie przesłanek konkurencyjnego rozwoju sektora rolno-żywnościowego
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Prognozowanie cen w kształtowaniu konkurencyjności sektora rolno-żywnościowego. Popyt i polityka rolna a równowaga wzrostu sektora rolno-żywnościowego i jego konkurencyjność. Mapowanie klastrów rolno-żywnościowych oraz ...
E-marketing w nowoczesnej firmie
(Progres Centrum Wydawniczo-Szkoleniowe, 2014)
Głównym celem niniejszego podręcznika jest wskazanie na możliwości wykorzystania nowoczesnych technologii informacyjnych w marketingu przedsiębiorstw. Publikacja ma mieć charakter suplementu tradycyjnych podręczników do ...
Monitorowanie oraz analiza zmian polskiego łańcucha żywnościowego. Synteza z realizacji tematu III
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Monitorowanie stanu wdrożenia systemów zarządzania jakością i ich wpływu na konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego: stan wdrożenia i wdrażania systemów zarządzania jakością; wpływ tych systemów na koszty ...
Ocena konkurencyjności polskich producentów żywnosci po akcesji do Unii Europejskiej (synteza)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Wyniki handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi. Rola wymiany zagranicznej w sprzedaży podstawowych działów produkcji rolniczej i poszczególnych branż przemysłu spożywczego. Ocena wskaźnikowa konkurencyjności ...
Równowaga wzrostu produkcji w sektorze rolno-spożywczym - rozwój metod analitycznych i ich weryfikacja ex-post i ex-ante. Synteza wyników badań prowadzonych w latach 2008-2009
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Przesłanki wzrostu produkcji w sektorze rolno-spożywczym. Rozstępy cenowe na głównych rynkach rolno-żywnościowych. Konkurencyjność cenowych zachowań przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego.
Ewolucja podstawowych rynków rolnych i jej wpływ na transmisję cen w latach 1990-2008
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Zmiana rynkowych uwarunkowań funkcjonowania podstawowych rynków rolnych. Zmiany krajowej podaży. Zmiany w handlu zagranicznym produktami rolno-żywnościowymi. Zmiany struktur produkcyjnych. Transmisja cen pomiędzy polskimi ...
Zarządzanie ryzykiem cenowym a możliwości stabilizowania dochodów producentów rolnych - aspekty poznawcze i aplikacyjne
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Analiza struktury szeregów czasowych cen produktów rolnych. Ryzyko cenowe na rynku surowców rolnych. Ryzyko kursowe i cen światowych. Ryzyko dochodowe w kontekście zmian WPR - analiza scenariuszy. Uwarunkowania prognozowania ...
Analiza, prognozowanie i zarządzanie ryzykiem cenowym na podstawowych rynkach rolnych - możliwości stabilizowania dochodów producentów rolnych. Synteza wyników badań prowadzonych w latach 2008-2009
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Uwarunkowania ryzyka cenowego i dochodowego. Uwarunkowania ryzyka cenowego - ujęcie empiryczne. Prognozowanie w zarządzaniu ryzykiem. Instrumenty i strategie zarządzania ryzykiem: instrumenty pochodne, kontrakty forward, ...
Stan polskiej gospodarki żywnościowej po przystąpieniu do Unii Europejskiej. Raport 5
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2008)
Makroekonomiczne i rynkowe uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej: wskaźniki makroekonomiczne, ceny, wsparcie finansowe. Popyt na żywność i produkty rolno-spożywcze. Rozwój produkcji i przemiany strukturalne ...