Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 18
Wybrane cechy społeczno-ekonomiczne ludności wiejskiej a rozwój wsi i rolnictwa
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
Stan i struktura ludności wg wieku w latach 1988 i 2002. Wiek ludności związanej z rolnictwem. Stan cywilny ludności. Liczebność rodzin wiejskich. Stan zdrowia mieszkańców wsi. Poziom wykształcenia i aktywność zawodowa ...
Wpływ interwencji rynkowej Unii Europejskiej na główne rynki rolne i żywnościowe w Polsce
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
Działanie instrumentów WPR na poszczególnych rynkach: zbóż, pasz, rzepaku, cukru, mleka i przetworów, mięsa, owoców i warzyw, skrobi ziemniaczanej, napojów i produktów wtórnego przetwórstwa żywności. Ocena wpływu WPR na ...
The impact of market intervention measures of the European Union on the main agri-food markets in Poland
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
Działanie instrumentów WPR na poszczególnych rynkach: zbóż, pasz, rzepaku, cukru, mleka i przetworów, mięsa, owoców i warzyw, skrobi ziemniaczanej, napojów i produktów wtórnego przetwórstwa żywności. Ocena wpływu WPR na ...
Sytuacja ekonomiczna i aktywność gospodarcza różnych grup polskich gospodarstw rolniczych. Wstępne wyniki badań
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
Dochody różnych grup polskich gospodarstw na tle dochodów gospodarstw UE-15. Dochodowość materialnych czynników produkcji w gospodarstwach prywatnych w latach 2001-2003. Wsparcie polskich gospodarstw rolnych położonych na ...
Systemy zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
Stan wdrożenia i wdrażania obligatoryjnych systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego po roku od wstąpienia Polski do UE - Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP), Dobrej Praktyki Produkcyjnej ...
Możliwości rozwojowe chłopskiego rolnictwa na przykładzie gospodarstw wysokotowarowych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
Liczebność gospodarstw wysokotowarowych i ich udział w strukturach rolniczych. Czynniki wyznaczające możliwości wzrostu siły ekonomicznej gospodarstw rolnych - obszar, wiek i wykształcenie kierowników, inwestycje.
Wyniki ekonomiczne polskiego rolnictwa w latach 2003-2004
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
Analizowano zmiany zachodzące w latach 2003-2004 w produkcji, kosztach produkcji, subwencjach i dochodach polskiego rolnictwa. Zmiany porównano z wynikami z lat 1998-2003.
SAPARD - programowanie i realizacja
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
Podstawy prawne programu operacyjnego Sapard w Polsce. Struktura organizacyjna obsługi Sapardu. Realizacja programu w poszczególnych działaniach. Finansowanie programu Sapard.
Identyfikacja instytucji działających na obszarach wiejskich
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
System instytucjonalny obszarów wiejskich - normy, zasady, struktury organizacyjne, mechanizmy działań. Czynniki wpływające na system instytucjonalny i jego zmianę. Identyfikacja zakresu działań systemu instytucjonalnego ...
Metodologia SGM 2002 dla typologii gospodarstw rolnych w Polsce
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2005)
Regiony SGM w Polsce. Wspólnotowa Typologia Gospodarstw Rolnych.