Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 35
Efektywność produkcyjno-ekonomiczna przedsiębiorstw rolnych, ze szczególnym uwzględnieniem spółek, w których prawa z udziałów wykonuje agencja na tle procesów restrukturyzacyjnych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Restrukturyzacja jako proces zmian w przedsiębiorstwach. Obszary restrukturyzacji przedsiębiorstw rolnych. Czynniki produkcji w przedsiębiorstwach rolnych. Czynniki produkcji w przedsiębiorstwach rolnych. Efektywność ...
Uwarunkowania rozwoju kapitału ludzkiego w rolnictwie i na obszarach wiejskich
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Znaczenie kapitału ludzkiego - uwagi teoretyczne. Wybrane determinanty kapitału ludzkiego na obszarach wiejskich: poziom wykształcenia; opieka przedszkolna; edukacja i kultura; koncepcje cywilizacyjne. Społeczno-demograficzna ...
Dopłaty bezpośrednie i dotacje budżetowe a finanse oraz funkcjonowanie gospodarstw i przedsiębiorstw rolniczych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Koncepcja oszacowania skutków reform WPR w perspektywie budżetowej 2014-2020. Modele płatności bezpośrednich w krajach UE po 2013 r. Wpływ reformy systemu dopłat bezpośrednich na dochody polskich gospodarstw rolnych z pola ...
Analiza uwarunkowań i stanu rozwoju klastrów rolno-żywnościowych w Polsce
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Ekonomiczna istota koncepcji klastów. Kluczowe uwarunkowania powstawania i rozwoju klastrów rolno-żywnościowych w Polsce: ekonomiczne (podażowe, popytowe, strukturalne), instytucjonalne. Identyfikacja i przestrzenne ...
Ocena projekcji budżetowych UE dotyczących kolejnego okresu programowania w kontekście Wspólnej Polityki Rolnej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Reforma WPR: propozycje KE i Parlamentu Europejskiego; stanowiska państw członkowskich w tym Polski. Oddziaływanie zmian w wysokości płatności bezpośrednich i ONW na kondycję polskiego rolnictwa. Wieloletnie ramy finansowania ...
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym [13]: Jakość i bezpieczeństwo żywności a zdrowie konsumenta
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Związek między żywnością a zdrowiem człowieka. Jakość i bezpieczeństwo żywności. Systemy jakości żywności. Obszary ryzyka w łańcuchu rolno-żywnościowym. Monitoring jakości gleb, surowców rolnych oraz przetworzonych produktów ...
Światowy rynek wieprzowiny i drobiu na tle bilansu zbóż i pasz
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Przewidywane zmiany w bilansie zbóż i pasz. Produkcja, konsumpcja oraz handel zagraniczny wieprzowiną w wybranych regionach i krajach świata. Ceny wieprzowiny i jęczmienia. Prognoza zmian na światowym rynku wieprzowiny. ...
Wybrane aspekty konkurencyjności rolnictwa
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Konkurencyjność w teorii ekonomii. Aspekty badania konkurencyjności. Specyfika rolnictwa w badaniach konkurencyjności. Czynniki decydujące o konkurencyjności sektora rolno-spożywczego. Czynniki określające konkurencyjność ...
Projekcja dochodów wybranych produktów rolniczych na 2013 rok
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Wybrane zagadnienia prognozowania. Metodologia badań. Projekcja kosztów produkcji i wyników ekonomicznych wybranych produktów rolniczych: pszenica ozima, żyto ozime, jęczmień jary, rzepak ozimy, buraki cukrowe.
Nowe równowagi produkcyjne w polskim sektorze rolniczym na tle tendencji unijnych i światowych (ujęcie modelowe)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Modelowanie równowagi ogólnej i cząstkowej. Równowaga produkcyjna i rynkowa w rolnictwie. Równowaga sektorowa i narodowa. Wyniki empiryczne dochodzenia do równowagi produkcyjnej w sektorze żywnościowym.