Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-5 z 5
Metody ilościowe w systemie prognozowania cen produktów rolnych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
System prognostyczny. Ilościowe metody prognozowania cen. Źródła informacji rynkowych istotne dla prognozowania cen. Ocena możliwości zastosowania modeli ilościowych do prognozowania cen na wybranych rynkach rolnych.
Prognozowanie cen surowców rolnych z wykorzystaniem modeli szeregów czasowych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Istota prognozowania na podstawie szeregów czasowych. Metodologia ARIMA. Metody sezonowej korekty danych: X-12 ARIMA i TRAMO/SEATS. Analiza i modele szeregów czasowych cen skupu zbóż (pszenicy, żyta), mleka i żywca (wołowego, ...
Wybrane problemy prognozowania detalicznych cen żywności
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Aspekty teoretyczne popytu na żywność. Teoretyczne uwarunkowania zmian cen w łańcuchu marketingowym- mechanizmy. Metody analizy i krótkookresowego prognozowania cen detalicznych żywności. Empiryczna analiza zmian wybranych ...
Zarządzanie ryzykiem cenowym a możliwości stabilizowania dochodów producentów rolnych - aspekty poznawcze i aplikacyjne
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Analiza struktury szeregów czasowych cen produktów rolnych. Ryzyko cenowe na rynku surowców rolnych. Ryzyko kursowe i cen światowych. Ryzyko dochodowe w kontekście zmian WPR - analiza scenariuszy. Uwarunkowania prognozowania ...
Prognozowanie cen surowców rolnych na podstawie zależności przyczynowych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Mechanizmy ekonomiczne kształtowania cen surowców rolnych. Modele analizy i krótkookresowego prognozowania cen na podstawie zależności przyczynowych. Modele równowagi cząstkowej sektora rolnego. Prawidłowości w kształtowaniu ...