Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 34
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (21). Żywność ekologiczna - regulacje prawne, system kontroli i certyfikacji
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Popyt na żywność ekologiczną. Jakość żywności ekologicznej. Regulacje prawne dotyczące rolnictwa ekologicznego. System kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym. Żywność konwencjonalna i żywność ekologiczna w ...
Ekonomiczne, społeczne i instytucjonalne czynniki wzrostu w sektorze rolno-spożywczym w Europie
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Instytucjonalne ograniczenia wzrostu i rozwoju polskich gospodarstw rolnych. Rosyjski sektor rolny i Światowa Organizacja Handlu: zalety i wady. Renta polityczna i ekonomiczna jako źródło dochodu producenta rolnego. Analiza ...
Projection of income for 2015 for selected agricultural products
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Uwarunkowania produkcyjno-rynkowe w rolnictwie w 2012 roku. Produkcja, koszty i nadwyżka bezpośrednia uzyskana z produkcji wybranych produktów rolniczych w gospodarstwach konwencjonalnych w 2012 roku. Produkcja, koszty i ...
Nadwyżka bezpośrednia z wybranych produktów rolniczych w 2012 roku oraz projekcja dochodów na 2015 rok
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Uwarunkowania produkcyjno-rynkowe w rolnictwie w 2012 roku. Produkcja, koszty i nadwyżka bezpośrednia uzyskana z produkcji wybranych produktów rolniczych w gospodarstwach konwencjonalnych w 2012 roku. Produkcja, koszty i ...
Inwestycje lokalne i źródła ich finansowania
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Przesłanki rozwoju lokalnego obszarów wiejskich. Aktywność inwestycyjna na terenach wiejskich. Regionalne zróżnicowanie aktywności inwestycyjnej. Źródła finansowania inwestycji lokalnych. Inwestycje w infrastrukturę: ...
Zmiany w formach sprzedaży produktów rolnych w gospodarstwach indywidualnych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Odbiorcy produkcji rolniczej. Targowisko i obrót międzysąsiedzki. Zakłady przetwórcze. Pośrednicy, rzemieślnicy, sklepy wielkopowierzchniowe. Giełdy i rynki hurtowe. Odbiór bezpośredni produkcji rolniczej z gospodarstwa. ...
Metody ilościowe w systemie prognozowania cen produktów rolnych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
System prognostyczny. Ilościowe metody prognozowania cen. Źródła informacji rynkowych istotne dla prognozowania cen. Ocena możliwości zastosowania modeli ilościowych do prognozowania cen na wybranych rynkach rolnych.
Wpływ WPR na zmiany w rolnictwie w ujęciu regionalnym
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Dopłaty do działalności operacyjnej według danych Polskiego FADN w ujęciu regionalnym: zmiany wysokości dopłat w według klas ekonomicznych i według typów produkcyjnych. Dochody gospodarstw rolnych według danych Polskiego ...
Instytucjonalne uwarunkowania rozwoju infrastruktury jako głównego czynnika zrównoważonego rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich. Część 1
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Istota i czynniki kształtujące rozwój zrównoważonego rolnictwa. Znaczenie infrastruktury w kształtowaniu rozwoju rolnictwa zrównoważonego. Rola instytucji w tworzeniu infrastruktury jako czynnika rozwoju zrównoważonego ...
Problemy wyżywienia ludności na kontynencie afrykańskim
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Rozwój społeczno-gospodarczy krajów afrykańskich. Wyżywienie ludności na kontynencie afrykańskim na tle wskaźników światowych. Tendencje w produkcji żywności w Afryce. Spożycie żywności na kontynencie afrykańskim.