Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 13
Rola klastrów w konkurencyjnym rozwoju sektora rolno-żywnościowego w Polsce
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Naturalne uwarunkowania rozwoju klastrów w krajowym sektorze rolno-żywnościowym. Wpływ klastrów na konkurencyjność krajowego sektora rolno-żywnościowego. Polityka klastrowa w kształtowaniu konkurencyjności sektora ...
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (19)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Racjonalność globalna a konkurencyjność ekonomiczno-społeczna rolnictwa. Teoretyczne i aplikacyjne aspekty wyceny środowiskowych efektów zewnętrznych w rolnictwie. Specjalizacja gospodarstw rolnych a zrównoważony rozwój ...
Ocena konkurencyjności wewnętrznej i zewnętrznej sektora rolno-spożywczego ze szczególnym uwzględnieniem sektora ogrodniczego
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Ocena wewnętrznej konkurencyjności polskiego sektora rolno-spożywczego i ogrodniczego. Zewnętrzna konkurencyjność sektora rolno-spożywczego i ogrodniczego: mierniki konkurencyjności i niektóre czynniki decydujące o ich ...
Propozycje rozwiązań WPR 2013+ a konkurencyjność gospodarki żywnościowej i obszarów wiejskich
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Wyzwania globalne a przyszła WPR. WPR z perspektywy rolnictwa światowego. Ocena propozycji KE dotyczących zmian I filara po 2013 r. Zmienność cen i ryzyko cenowe na rynkach rolno-żywnościowych a przyszły kształt WPR. Skutki ...
Wspólna Polityka Rolna po 2013 roku - zagadnienia wybrane
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Wyzwania wobec polityki rolnej w okresie do 2020 roku. Sytuacja ekonomiczna gospodarstw rolnych w latach 2004-2011. Propozycje dla Polski w perspektywie finansowej na lata 2014-2020. Potencjalne zmiany dystrybucji środków ...
Analiza strategiczna wybranych branż przemysłu rolno-spożywczego w Polsce
(Katedra Strategii Zarządzania i Rozwoju Organizacji, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2013)
Skracający się czas życia wyrobów i rosnąca konkurencja powodują, że kierownicy przedsiębiorstw zastanawiają się jak postępować, aby wzmocnić pozycję konkurencyjną przedsiębiorstwa. Zarządzanie przedsiębiorstwem stało się ...
Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (4) Pozycja konkurencyjna
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Wyniki handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi. Ocena pozycji konkurencyjnej Polski w handlu produktami rolno-spożywczymi w oparciu o wybrane wskaźniki. Sumaryczna ocena pozycji konkurencyjnej Polski w handlu ...
Zmiany rynku lotniczych przewozów pasażerskich w Polsce po akcesji do Unii Europejskiej
(Instytut Geografii i Rozwoju Regionalnego Uniwersytetu Wrocławskiego, 2013-12-10)
Przystąpienie Polski do Unii Europejskiej ze wszystkimi jego konsekwencjami spowodowało szereg zmian w polskiej gospodarce. Jako członek UE Polska zobowiązana została do przyjęcia polityki „otwartego nieba” i deregulacji ...
Nowe rozwiązania WPR 2013+ wobec wyzwań rolnictwa krajów członkowskich Unii Europejskiej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Globalny rynek żywnościowy – nowe uwarunkowania dla sektorów narodowych. Elastyczne formy przystosowania gospodarstw rolnych do wymogów WPR w nowej perspektywie finansowej po 2014 roku. Zjawiska występujące w rolnictwie ...
The new solutions of the CAP 2013+ to the challenges of the EU member states agriculture
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Globalny rynek żywnościowy – nowe uwarunkowania dla sektorów narodowych. Elastyczne formy przystosowania gospodarstw rolnych do wymogów WPR w nowej perspektywie finansowej po 2014 roku. Zjawiska występujące w rolnictwie ...