Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 58
Osiągnięcia i wyzwania w gospodarce żywnościowej oraz na obszarach wiejskich w 10 lat po rozszerzeniu UE
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Regulacje, rynki i efektywność ekonomiczna w kontekście zrównoważonego rozwoju i bezpieczeństwa żywnościowego. Kapitalizacja subsydiów w rolnictwie, zmiany liczby gospodarstw osób fizycznych ze zdolnością konkurencyjną. ...
Achievements and challenges in the food sector and rural areas during the 10 years after EU enlargement
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Regulacje, rynki i efektywność ekonomiczna w kontekście zrównoważonego rozwoju i bezpieczeństwa żywnościowego. Kapitalizacja subsydiów w rolnictwie, zmiany liczby gospodarstw osób fizycznych ze zdolnością konkurencyjną. ...
Żywność tradycyjna i regionalna w Polsce
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Podstawowe regulacje prawne UE dotyczące produktów regionalnych i tradycyjnych. Prawodawstwo polskie w tej dziedzinie. Krajowe i regionalne systemy jakości żywności. Jakość i bezpieczeństwo żywności regionalnej i tradycyjnej. ...
Wpływ WPR na rolnictwo w latach 2004-2012
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Zmiany w rolnictwie według danych makroekonomicznych. Zmiany wysokości dochodów gospodarstw rolnych według danych FADN. Zmiany wysokości dopłat do działalności operacyjnej według FADN. Zmiany w wartości oraz strukturze ...
Budżetowe podstawy poprawy konkurencyjności polskiego rolnictwa (Synteza)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Instrumenty budżetowe a konkurencyjność i dobrobyt. Wydatki budżetowe a konkurencyjność gospodarstw rolniczych. Wpływ ubezpieczeń społecznych i podatków w sektorze rolnym na jego konkurencyjność i dobrobyt.
Wybrane zastosowania modelowania ekonomicznego w analizie przesłanek konkurencyjnego rozwoju sektora rolno-żywnościowego
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Prognozowanie cen w kształtowaniu konkurencyjności sektora rolno-żywnościowego. Popyt i polityka rolna a równowaga wzrostu sektora rolno-żywnościowego i jego konkurencyjność. Mapowanie klastrów rolno-żywnościowych oraz ...
Światowy rynek nawozów mineralnych z uwzględnieniem zmian cen bezpośrednich nośników energii oraz surowców (4)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Rozwój nawożenia i przemysłu nawozowego. Znaczenie nawożenia mineralnego w produkcji żywności. Środowiskowe skutki nawożenia mineralnego. Charakterystyka produkcji i handlu zagranicznego surowcami do produkcji nawozów: gaz ...
Polskie gospodarstwa trzodowe i drobiarskie na tle gospodarstw wybranych krajów Unii Europejskiej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Miejsce i rola produkcji żywca wieprzowego i drobiowego w rolnictwie polskim i w wybranych krajach. Ocena potencjału produkcyjnego, organizacji produkcji kosztów i efektów polskich gospodarstw trzodowych i drobiowych w ...
Competitiveness of the Polish food economy in the conditions of globalization and European integration
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Czynniki kształtujące konkurencyjność rolnictwa. Wpływ sytuacji na rynkach zewnętrznych na polski sektor rolno-żywnościowy. Ocena wpływu wybranych instrumentów polityki publicznej mających wpływ na zmiany strukturalne w ...
WPR a konkurencyjność polskiego i europejskiego sektora żywnościowego
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Celem opracowania jest prezentacja i analiza wyzwań stojących przed współczesnym rolnictwem, gospodarką żywnościową i obszarami wiejskimi. Szczególną uwagę poświęcono konkurencyjności sektora rolno-spożywczego w różnych ...