Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-6 z 6
Dopłaty bezpośrednie i dotacje budżetowe a finanse oraz funkcjonowanie gospodarstw i przedsiębiorstw rolniczych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Koncepcja oszacowania skutków reform WPR w perspektywie budżetowej 2014-2020. Modele płatności bezpośrednich w krajach UE po 2013 r. Wpływ reformy systemu dopłat bezpośrednich na dochody polskich gospodarstw rolnych z pola ...
Ocena projekcji budżetowych UE dotyczących kolejnego okresu programowania w kontekście Wspólnej Polityki Rolnej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Reforma WPR: propozycje KE i Parlamentu Europejskiego; stanowiska państw członkowskich w tym Polski. Oddziaływanie zmian w wysokości płatności bezpośrednich i ONW na kondycję polskiego rolnictwa. Wieloletnie ramy finansowania ...
Projekcja dochodów wybranych produktów rolniczych na 2013 rok
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Wybrane zagadnienia prognozowania. Metodologia badań. Projekcja kosztów produkcji i wyników ekonomicznych wybranych produktów rolniczych: pszenica ozima, żyto ozime, jęczmień jary, rzepak ozimy, buraki cukrowe.
Polskie gospodarstwa roślinne na tle gospodarstw węgierskich i niemieckich
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Charakterystyka rolnictwa polskiego na tle węgierskiego i niemieckiego: powierzchnia i struktura użytków rolnych; zatrudnienie; struktura agrarna; organizacja produkcji. Ocena potencjału produkcyjnego, organizacji produkcji, ...
Gospodarstwa małotowarowe przed nowym okresem planistyczno-rozliczeniowym Unii Europejskiej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Stan obecny gospodarstw małotowarowych. Dochody rodzin z gospodarstwami o małej sile ekonomicznej. Zmiany w społeczno-demograficznej strukturze rodzin z gospodarstw niskotowarowych. Kulturowe i ekonomiczne przesłanki ...
Procesy dostosowawcze polskiego przemysłu spożywczego do zmieniającego się otoczenia rynkowego (1)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Rozwój produkcji przemysłu spożywczego. Wartość produkcji sprzedanej i wartość dodana. Wydajność pracy, zatrudnienie i wynagrodzenia. Inwestycje, majątek przedsiębiorstw i produktywność przemysłu spożywczego i głównych ...