Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 10
Wsparcie publiczne i konkurencyjność polskiej gospodarki żywnościowej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Państwo i system regulacji w gospodarce i rolnictwie. Poziom i struktura wsparcia rolnictwa UE na tle innych krajów i ugrupowań. Ocena funkcjonowania instrumentów WPR w UE i w Polsce. Cele i instrumenty WPR w Polsce w ...
Food economy and rural areas in Poland - structural changes and effectiveness of public policy
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Pojęcie nieprawidłowości w funkcjonowaniu rynku. Rozwój gospodarczy i zmiany strukturalne w rolnictwie. Zmiany strukturalne w sektorze rolno-spożywczym w okresie członkostwa Polski w UE. Analiza instrumentów WPR mających ...
PROW i SPO "Rolnictwo" - aspekt sektorowy i regionalny
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2006)
Wpływ pomocy publicznej na przekształcenia w rolnictwie , przemyśle spożywczym i na obszarach wiejskich. Ocena wpływu funduszy strukturalnych, ze szczególnym uwzględnieniem działań PROW i SPO na przekształcenia obszarów ...
Competitiveness of the Polish food economy in the conditions of globalization and European integration
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Czynniki kształtujące konkurencyjność rolnictwa. Wpływ sytuacji na rynkach zewnętrznych na polski sektor rolno-żywnościowy. Ocena wpływu wybranych instrumentów polityki publicznej mających wpływ na zmiany strukturalne w ...
Analiza efektów realizacji polityki rolnej wobec rolnictwa i obszarów wiejskich
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2011)
Wpływ czynników globalnych na polską gospodarkę żywnościową. Efekty WPR w odniesieniu do obszarów wiejskich. Efekty WPR w odniesieniu do rolnictwa. Efekty WPR w odniesieniu do przemysku spożywczego. Udział WPR w tworzeniu ...
Konkurencyjność polskiej gospodarki żywnościowej w warunkach globalizacji i integracji europejskiej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Czynniki kształtujące konkurencyjność rolnictwa. Wpływ sytuacji na rynkach zewnętrznych na polski sektor
rolno-żywnościowy. Ocena wpływu wybranych instrumentów polityki publicznej mających
wpływ na zmiany strukturalne w ...
Ryzyko w gospodarce żywnościowej - teoria i praktyka
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2017)
Ekonomia polityczna ryzyka cenowego w rolnictwie. Wybrane problemy zarządzania ryzykiem w sektorze żywnościowym. Megatrendy liniowe czy nieliniowe: czy można dziś powiedzieć coś rozsądnego o stanie gospodarki w 2025 roku. ...
Ekonomia versus środowisko - konkurencyjność czy komplementarność
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2015)
Celem opracowania jest prezentacja i analiza relacji między celami środowiskowymi i ekonomicznymi w rolnictwie, gospodarce żywnościowej i w rozwoju obszarów wiejskich. Autorzy poszczególnych rozdziałów próbują odpowiedzieć ...
Wyzwania i ograniczenia długookresowego rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich w Polsce
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Uwarunkowania globalne rolnictwa, przemysłu spożywczego i obszarów wiejskich. Dysproporcje w rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej i obszarów wiejskich na tle krajów UE. Analiza obszarów wiejskich. Długookresowy rozwój ...
Konkurencyjność gospodarki w kontekście działań polityki społecznej - perspektywa krajowa
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2016)
Niewielkie gospodarstwa rolne: problem społeczny czy gospodarczy? Relacje cen, rzadkości i produktywności czynnika ziemi - implikacje społeczno-ekonomiczne. Przemiany społeczne na obszarach wiejskich w Polsce. Zmiany jakości ...