Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 12
Ryzyko w gospodarce żywnościowej - teoria i praktyka
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2017)
Ekonomia polityczna ryzyka cenowego w rolnictwie. Wybrane problemy zarządzania ryzykiem w sektorze żywnościowym. Megatrendy liniowe czy nieliniowe: czy można dziś powiedzieć coś rozsądnego o stanie gospodarki w 2025 roku. ...
Przedsiębiorstwo i gospodarstwo rolne wobec zmian klimatu i polityki rolnej (3)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2017)
Ważniejsze problemy, które gospodarstwa rolne napotkają do 2025 roku. Ocena możliwości rozwojowych gospodarstw rolnych średniej wielkości. Ocena funkcjonowania gospodarstw zalesiających grunty na tle gospodarstw pozostałych ...
Konkurencyjność polskich producentów żywności i jej determinanty (3)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2017)
Wpływ uwarunkowań makroekonomicznych, politycznych i społecznych
na konkurencyjność sektora żywnościowego w Polsce
w kontekście procesów globalnych. Przewagi komparatywne w polskim handlu produktami rolno-spożywczymi. ...
Ocena funkcjonowania ubezpieczeń upraw i zwierząt gospodarskich w polskim rolnictwie
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2017)
Ryzyko i tradycyjne ubezpieczenia rolne - podstawy teoretyczne.
Subsydiowanie ubezpieczeń majątkowych w rolnictwie.
Ewolucja krajowych regulacji prawnych dotyczących ubezpieczeń upraw i zwierząt gospodarskich w latach ...
Czynniki polityki rozwojowej w gospodarce żywnościowej wybranych krajów z uwzględnieniem gospodarki opartej na wiedzy
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2017)
Polityka rozwojowa a zmiany jakościowe w wybranych krajach. Determinanty sukcesu lub stagnacji w światowej gospodarce żywnościowej. Gospodarka oparta na wiedzy w celach i realizacji wspólnej polityki rolnej UE. Doradztwo ...
Zintegrowany rozwój lokalny w kontekście zmian w relacjach wiejsko-miejskich
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2017)
Ocena możliwości wykorzystania zintegrowanego podejścia terytorialnego w realizacji polityki wobec wsi i rolnictwa. Sprzedaż targowiskowa produktów rolno-spożywczych w kontekście rozwoju lokalnych systemów żywnościowych. ...
Mechanizmy i impulsy fiskalne oddziałujące na rozwój wsi i rolnictwa (3)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2017)
Analiza zmian w systemie finansowego wsparcia rozwoju wsi i rolnictwa ze środków UE na lata 2014-2020. Aukcje jako narzędzie internalizacji efektów zewnętrznych i dostarczania dóbr publicznych w rolnictwie. Mnożniki fiskalne ...
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (41). Bezpieczeństwo żywnościowe i różnorodność biologiczna w rolnictwie
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2017)
Bezpieczeństwo żywnościowe i ochrona różnorodności biologicznej - kluczowe wyzwania XXI wieku. Czynniki wpływające na utratę różnorodności biologicznej. Metody oceny różnorodności biologicznej w rolnictwie. Narzędzia ...
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (40). Rynkowe i instytucjonalne metody internalizacji efektów zewnętrznych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2017)
Rolnictwo a efekty zewnętrzne. Teoretyczne podstawy wyceny emisji gazów cieplarnianych w Unii Europejskiej. Wycena emisji gazów cieplarnianych do powietrza metodą rynkową. Efektywność emisyjna gospodarki i ocena rynkowej ...
Subsydia a ekonomika, finanse i dochody gospodarstw rolniczych (3)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2017)
Dotacje na rozwój rolnictwa – ujęcie teoretyczne i praktyka Wspólnej Polityki Rolnej UE. Przegląd podejść metodycznych i badań empirycznych
dotyczących zachowań inwestycyjnych rolników i oceny dotacji na rozwój rolnictwa ...