Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 43
Osiągnięcia i wyzwania w gospodarce żywnościowej oraz na obszarach wiejskich w 10 lat po rozszerzeniu UE
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Regulacje, rynki i efektywność ekonomiczna w kontekście zrównoważonego rozwoju i bezpieczeństwa żywnościowego. Kapitalizacja subsydiów w rolnictwie, zmiany liczby gospodarstw osób fizycznych ze zdolnością konkurencyjną. ...
Achievements and challenges in the food sector and rural areas during the 10 years after EU enlargement
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Regulacje, rynki i efektywność ekonomiczna w kontekście zrównoważonego rozwoju i bezpieczeństwa żywnościowego. Kapitalizacja subsydiów w rolnictwie, zmiany liczby gospodarstw osób fizycznych ze zdolnością konkurencyjną. ...
Budżetowe podstawy poprawy konkurencyjności polskiego rolnictwa (Synteza)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Instrumenty budżetowe a konkurencyjność i dobrobyt. Wydatki budżetowe a konkurencyjność gospodarstw rolniczych. Wpływ ubezpieczeń społecznych i podatków w sektorze rolnym na jego konkurencyjność i dobrobyt.
Strategia rozwoju rolnictwa, gospodarstw rolnych oraz obszarów wiejskich na przykładzie województwa mazowieckiego. Synteza wyników badań prowadzonych w okresie 2005-2009
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Podstawowe wskaźniki wybranych cech gospodarczych i społecznych województwa mazowieckiego. Polaryzacja i koncentracja liczby oraz powierzchni gospodarstw rolnych. Relacja sektora przetwórczego i surowcowego na przykładzie ...
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (19)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Racjonalność globalna a konkurencyjność ekonomiczno-społeczna rolnictwa. Teoretyczne i aplikacyjne aspekty wyceny środowiskowych efektów zewnętrznych w rolnictwie. Specjalizacja gospodarstw rolnych a zrównoważony rozwój ...
Polskie gospodarstwa trzodowe i drobiarskie na tle gospodarstw wybranych krajów Unii Europejskiej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2014)
Miejsce i rola produkcji żywca wieprzowego i drobiowego w rolnictwie polskim i w wybranych krajach. Ocena potencjału produkcyjnego, organizacji produkcji kosztów i efektów polskich gospodarstw trzodowych i drobiowych w ...
Wyniki ekonomiczne wybranych produktów rolniczych w latach 2005-2008
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2010)
Uwarunkowania produkcyjno-rynkowe w rolnictwie w latach 2005-2008. Materiał i metodyka badawcza. Wyniki ekonomiczne rolniczych działalności produkcyjnych w latach 2005-2008: w gospodarstwach powtarzających się w latach ...
Instytucjonalne czynniki rozwoju społeczno-gospodarczego obszarów wiejskich. Synteza wyników badań prowadzonych w okresie 2005-2009
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Instytucje w procesie modernizacji gospodarstw rolnych. Działalność instytucjonalna na rzecz rozwoju nierolniczych działań gospodarczych. Instytucje edukacyjne działające na rzecz kapitału ludzkiego.
Zarządzanie w rolnictwie i ogrodnictwie
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Przedstawiono aktualną wiedzę na temat zarządzania gospodarstwami rolniczymi i ogrodniczymi. Uwzględniono najważniejsze strategiczne funkcje zarządzania: planowanie, organizowanie, motywowanie i kontrola, zarządzanie ...
From the research on socially-sustainable agriculture (18)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Produktywność rolnictwa z perspektywy funkcji produkcji żywności i surowców dla energii odnawialnej. Technologiczne aspekty produkcji biomasy na cele energetyczne. Wyniki ekonomiczne gospodarstw typu "Norfolk" na tle innych ...