Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 13
Zmiany rynku lotniczych przewozów pasażerskich w Polsce po akcesji do Unii Europejskiej
(Instytut Geografii i Rozwoju Regionalnego Uniwersytetu Wrocławskiego, 2013-12-10)
Przystąpienie Polski do Unii Europejskiej ze wszystkimi jego konsekwencjami spowodowało szereg zmian w polskiej gospodarce. Jako członek UE Polska zobowiązana została do przyjęcia polityki „otwartego nieba” i deregulacji ...
Wspólna Polityka Rolna po 2013 roku - zagadnienia wybrane
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Wyzwania wobec polityki rolnej w okresie do 2020 roku. Sytuacja ekonomiczna gospodarstw rolnych w latach 2004-2011. Propozycje dla Polski w perspektywie finansowej na lata 2014-2020. Potencjalne zmiany dystrybucji środków ...
Tendencje zmian w światowej, unijnej i polskiej produkcji i konsumpcji żywności do 2030/2050 roku
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Konkurencyjność w sektorze żywnościowym. Źródła powstawania nowych centrów żywności. Narzędzia do prognozowania i modelowania w sektorze żywnościowym. Rynek żywnościowy w Polsce i UE na tle równowag produkcyjnych. Tendencje ...
Analiza strategiczna wybranych branż przemysłu rolno-spożywczego w Polsce
(Katedra Strategii Zarządzania i Rozwoju Organizacji, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2013)
Skracający się czas życia wyrobów i rosnąca konkurencja powodują, że kierownicy przedsiębiorstw zastanawiają się jak postępować, aby wzmocnić pozycję konkurencyjną przedsiębiorstwa. Zarządzanie przedsiębiorstwem stało się ...
Stan i perspektywy wielkotowarowych przedsiębiorstw rolnych w Polsce
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Otoczenie globalne rolnictwa i przewidywane kierunki jego zmian. Wielkotowarowe przedsiębiorstwa w rolnictwie polskim: charakterystyka, zmiany struktury i wyposażenia w czynniki produkcji; produkcja rolnicza w latach ...
Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (3). Potencjał konkurencyjny - wybrane elementy
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Zróżnicowanie cen konsumenta żywności w Unii Europejskiej. Stan przewag cenowych na rynku wybranych produktów przetwórstwa spożywczego. Stan przewag cenowych na rynku podstawowych produktów rolnictwa. Wpływ Wspólnej Polityki ...
Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (4) Pozycja konkurencyjna
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Wyniki handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi. Ocena pozycji konkurencyjnej Polski w handlu produktami rolno-spożywczymi w oparciu o wybrane wskaźniki. Sumaryczna ocena pozycji konkurencyjnej Polski w handlu ...
Ocena konkurencyjności wewnętrznej i zewnętrznej sektora rolno-spożywczego ze szczególnym uwzględnieniem sektora ogrodniczego
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Ocena wewnętrznej konkurencyjności polskiego sektora rolno-spożywczego i ogrodniczego. Zewnętrzna konkurencyjność sektora rolno-spożywczego i ogrodniczego: mierniki konkurencyjności i niektóre czynniki decydujące o ich ...
Propozycje rozwiązań WPR 2013+ a konkurencyjność gospodarki żywnościowej i obszarów wiejskich
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Wyzwania globalne a przyszła WPR. WPR z perspektywy rolnictwa światowego. Ocena propozycji KE dotyczących zmian I filara po 2013 r. Zmienność cen i ryzyko cenowe na rynkach rolno-żywnościowych a przyszły kształt WPR. Skutki ...
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (19)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2013)
Racjonalność globalna a konkurencyjność ekonomiczno-społeczna rolnictwa. Teoretyczne i aplikacyjne aspekty wyceny środowiskowych efektów zewnętrznych w rolnictwie. Specjalizacja gospodarstw rolnych a zrównoważony rozwój ...