Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-8 z 8
Report on the situation on global high protein animal feed market with particular focus on GMO plant production
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Ewolucja poglądów na temat GMO oraz stan prawny na świecie, w UE i w Polsce. Światowa produkcja, znaczenie i rozwój upraw modyfikowanych. Relacje podażowo-popytowe na światowym rynku surowców wysokobiałkowych w UE i w ...
Sytuacja na światowym rynku wołowiny i jej wpływ na polski sektor wołowiny
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Tendencje rozwoju światowego pogłowia bydła, produkcji, konsumpcji oraz cen wołowiny w latach 1995-2012. Produkcja wołowiny w systemach jakości. Rynek wołowiny w Polsce: dopłaty bezpośrednie; rozwój pogłowia; wielkość ...
Sytuacja na światowym rynku wybranych produktów ogrodniczych i jej wpływ na polski rynek ogrodniczy
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Struktura rzeczowa i podstawowe tendencje w produkcji, eksporcie i spożyciu warzyw, owoców i ich przetworów w Polsce. Geograficzna struktura polskiego eksportu owoców i warzyw oraz soku jabłkowego i mrożonek owocowo-warzywnych. ...
Prognozowanie cen surowców rolnych na podstawie zależności przyczynowych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Mechanizmy ekonomiczne kształtowania cen surowców rolnych. Modele analizy i krótkookresowego prognozowania cen na podstawie zależności przyczynowych. Modele równowagi cząstkowej sektora rolnego. Prawidłowości w kształtowaniu ...
Competitiveness of food economy in the conditions of globalization and European integration
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Polityka rolna w odniesieniu do konkurencyjności gospodarczej i społecznej. Konkurencyjność i postęp w rolnictwie polskim w średniookresowej prognozie. Tendencje rozwoju i konkurencyjność polskiego przemysłu spożywczego. ...
Proposals for CAP 2013+ and competitiveness of food sector and rural areas
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Globalne problemy a przyszłość WPR. Zmiany WPR w ujęciu historycznym a nowe kierunki ewaluacji (greening, modulacja, wyrównanie płatności, zmiany klimatu, energia odnawialna). Ocena propozycji Komisji Europejskiej dotyczących ...
Światowy rynek nawozów mineralnych z uwzględnieniem zmian cen bezpośrednich nośników energii oraz surowców (2)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Rola nawożenia mineralnego w kształtowaniu plonów. Rozwój przemysłu nawozowego. Charakterystyka produkcji i handlu zagranicznego surowcami wykorzystywanymi do produkcji nawozów mineralnych. Produkcja, zużycie, ceny, handel ...
Konkurencyjność gospodarki żywnościowej w warunkach globalizacji i integracji europejskiej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2012)
Polityka rolna wobec konkurencyjności ekonomicznej i społecznej. Konkurencyjność oraz postęp w polskim rolnictwie i projekcja średnioterminowa. Tendencje rozwojowe i konkurencyjność przemysłu spożywczego. Wpływ instrumentów ...