Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 10
Zmiany i reformy WPR: konsekwencje dla rolnictwa i finansowania polityki rolnej
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Geneza, zmiany i reformy WPR z perspektywy polskiej rolniczej i wiejskiej strategii rozwojowej. Zmiany WPR - konsekwencje dla polskiego rolnictwa i źródeł finansowania polityki rolnej.
Przemiany strukturalne wsi i rolnictwa w wybranych krajach europejskich
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
WPR a zróżnicowanie regionalne polskiego rolnictwa. Zmiany strukturalne na obszarach wiejskich i w rolnictwie Czech. Zmiany strukturalne w gospodarce żywnościowej i na obszarach wiejskich na Węgrzech. Różnice regionalne w ...
Projekt regionalnych strategii rozwojowych dla poszczególnych grup gospodarstw rolnych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Cel główny regionalnych strategii rozwojowych dla poszczególnych grup gospodarstw rolnych. Ogólne uwarunkowania rozwoju polskiego rolnictwa w najbliższych dekadach: otwarty rynek, konkurencja, upowszechnianie GMO. Zróżnicowanie ...
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (7). Bilans nawozowy oraz bilans substancji organicznej w indywidualnych gospodarstwach rolnych
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Bilans nawozowy jako kryterium oceny zrównoważenia gospodarstwa rolnego. Metodologia liczenia bilansu nawozowego. Bilans substancji organicznej jako kryterium oceny zrównoważenia gospodarstwa rolnego. Metodologia liczenia ...
Strategia rozwoju rolnictwa, gospodarstw rolnych oraz obszarów wiejskich na przykładzie województwa mazowieckiego. Synteza wyników badań prowadzonych w okresie 2005-2009
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Podstawowe wskaźniki wybranych cech gospodarczych i społecznych województwa mazowieckiego. Polaryzacja i koncentracja liczby oraz powierzchni gospodarstw rolnych. Relacja sektora przetwórczego i surowcowego na przykładzie ...
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (9)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej– Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Globalne zmiany klimatu i ich wpływ na rolnictwo. Instytucjonalne przesłanki zrównoważonego gospodarowania zasobami w rolnictwie. Instytucjonalne uwarunkowania zrównoważonego podziału dochodów w rolnictwie indywidualnym w Polsce.
Rolnictwo polskie w pierwszych latach akcesji do UE w świetle Rachunków Ekonomicznych dla Rolnictwa
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Analiza rachunków ekonomicznych dla rolnictwa polskiego w latach 2000-2008: produkcja polskiego rolnictwa, rachunek dochodów, dochodowość na tle rolnictwa unijnego, ewolucja wskaźników techniczno-produkcyjnych i produktywności. ...
Stan polskiej gospodarki żywnościowej po przystąpieniu do Unii Europejskiej. Raport 6 (synteza)
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Wpływ integracji z UE na sytuację strukturalną, produkcyjną i ekonomiczną polskiego rolnictwa: przemiany strukturalne, zmiany w wolumenie produkcji i dochodach. Stan dostosowań polskiego rolnictwa do integracji z UE: zmiany ...
Rolnictwo Rosji, Ukrainy i Białorusi w procesie transformacji w latach 1990-2007
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Rolnictwo Rosji: problemy dotychczasowego rozwoju; nowa struktura prawno-organizacyjna (przedsiębiorstwa rolne, gospodarstwa indywidualne, gospodarstwa przydomowe); zmiany w strukturze użytkowania ziemi; zmiany w poziomie ...
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (10). Raport końcowy, synteza i rekomendacje
(Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, 2009)
Cele, zakres, metoda badań. Podstawowe wyniki badawcze: koncepcja rolnictwa społecznie zrównoważonego i jego przesłanki. Niewydolność rolnictwa industrialnego. Bezpieczeństwo żywności. Oddziaływanie na środowisko gospodarstw: ...